Dag van de Bouw laat zien hoe je Limburgse dijken versterkt

Afbeelding Dag van de Bouw laat zien hoe je Limburgse dijken versterkt
dinsdag 3 mei 2022

Heb je altijd al willen weten hoe dijken worden versterkt? Dan is zaterdag 18 juni je kans, want op de Dag van de Bouw laten Mourik en FL in Limburg zien hoe dat gaat. Dijkversterking rond de Maas is namelijk hoognodig, zo hebben we vorig jaar kunnen zien toen de Maas buiten zijn oevers trad.

Om de dijken bij Beesel en Heel toekomstbestendig te maken, worden ze in twee jaar tijd versterkt. De huidige dijken in Beesel bestaan namelijk uit stukken groene dijk die aansluiten op hoge gronden, maar zijn niet hoog en sterk genoeg. Daarnaast zijn er nieuwe dijken nodig om het water te keren dat bij hoogwater achterlangs de dorpskern in kan stromen. Door de versterking moet ook kwel voorkomen worden. In Heel zijn de dijken niet stabiel genoeg. De huidige dijken bestaan uit een groene dijk met een korte damwand. Daarom worden de nieuwe dijken enigszins breder gemaakt. Bomen die langs het dijktraject staan kunnen niet blijven staan op die plek, omdat ze te dicht langs de dijk staan en dat heeft gevolgen voor de stabiliteit. Door 'piping' moet voorkomen worden dat er water met zand onder de dijk kan doorstromen. In Beesel gaat het om 2,2 kilometer versterking en verhoging, in Heel om 2,6 kilometer versteviging.

Ruimte voor recreatie

Bomen die verwijderd moeten worden om het werk te kunnen uitvoeren, worden elders gecompenseerd. De verstevigingsopgave biedt ook kansen. Zo krijgen, waar mogelijk, het dijklichaam en de aangelegen gronden een sterkere ecologische en recreatieve functie. Dit wordt gedaan door het toevoegen en verbeteren van wandelpaden, bomen, natuurvriendelijke oevers en bloemrijke graslanden.

Voor de realisatie zijn Mourik Infra en FL BV betrokken om binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma van Waterschap Limburg de werkzaamheden uit te voeren. Het werk wordt naar verwachting opgeleverd medio 2023.

Kom kijken naar dit project

Wil jij een kijkje nemen op deze bouwplaatsen? Dat kan op de Ouddorp 9 in Beesel, naast Kwekerij Bouten tussen 10.00 en 14.00. In Heel kan je terecht op de Pol 18, bij het ketenpark, tussen 10.00 en 12.30. De bouwplaatsen zijn kindvriendelijk.

Doe ook mee: meld je aan!

De Dag van de Bouw is onze jaarlijkse open dag waarop een grote variëteit aan bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om iedereen in ons land kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. Dit jaar is de Dag van de Bouw op zaterdag 18 juni. De Dag van de Bouw wordt samen met onze leden georganiseerd en uitgevoerd. Dat wil je toch niet missen? Heb jij jouw project al aangemeld? Via deze link doe je dat alsnog, maar wel vóór 1 juni 2022. Als je jouw project aanmeldt vóór 1 juni 2022 ontvang je gratis promotiemateriaal en wordt jouw project meegenomen in alle landelijke promotie voor de dag.

Foto's: Mourik

Eline Maarse communicatieadviseur