Bouwbedrijf Bramer uit Vriezenveen 100 jaar

Afbeelding Bouwbedrijf Bramer uit Vriezenveen 100 jaar
donderdag 9 juni 2022

In eerste instantie weigerde het ministerie om aan het Vriezenveense bouwbedrijf Bramer het predicaat hofleverancier uit te reiken, maar door het persoonlijk ingrijpen van Koning Willem-Alexander is dit toch gelukt.

"Een predicaat met een bijzonder randje", zegt Bramer-directeur Peter Leferink. "Wij voldeden aan alle strenge eisen, alleen was de oprichtingsakte nergens meer te vinden. Met de hulp van allerlei archivarissen was het document niet meer traceerbaar." Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat was onvermurwbaar en gaf, tot tweemaal toe, een negatief advies. Ook de huwelijksakte van de oprichter Johan Bramer mocht niet baten.

Zelfs de gemeente Twenterand en de provincie Overijssel werden in stelling gebracht, maar ook dit had niet het gewenste effect. Uiteindelijk lukte het Burgermeester Hans Broekhuizen van de gemeente Twenterand in overleg met de koning om op basis van een foto en koperen plaatje uit het oprichtingsjaar een tot een positief besluit te komen.

Allemaal familie

Bramer is nog steeds een familiebedrijf, de heer J.B. (HAN) Bramer is nog steeds nauw betrokken en actief binnen het bedrijf. In 100 jaar tijd heeft dit Twentse bedrijf een sterke groei doorgemaakt en is inmiddels een 'ontwikkelende bouwer', actief in Wijk, Dronten en Geesteren.

Feestje bouwen

In de jaren die voor ons liggen streeft het Twentse lidbedrijf naar een regelmatige en verantwoorde groei en het bieden van werkgelegenheid aan hun vaste kern van ruim 75 medewerkers. De komst van Maxime Verhagen is ook een hele eer en geeft extra cachet aan dit bijzondere kroonjaar. Op naar de volgend 100 jaar! 

Jorrit van Ommen verenigingsmanager