Veiligheid is een werkwoord en daar moet je aan werken!

Afbeelding Veiligheid is een werkwoord en daar moet je aan werken!
donderdag 16 juni 2022

Donderdag 19 mei heeft Stedin voor de vijfde keer de Stedin Safety Award uitgereikt. Dit jaar hebben 18 aannemers een bijdrage geleverd aan het onderwerp 'milieu in de veiligheidsketen', waarbij is gekeken naar de borging en bewaking van milieu in het uitvoeringsproces. Uiteindelijk zijn Baas B.V., BAM Energie & Water en Van den Heuvel Infrastructuur voor Water & Energie genomineerd. Eigenlijk is iedereen als ketenpartner al winnaar. Echter één partij kan maar met de prijs naar huis!

Veiligheid gaat over samenwerken, is een werkwoord waardoor het nooit af is. Daarom is Stedin vijf jaar geleden begonnen met de Safety Award. Stedin wil samen met de hele keten en partijen als Techniek Nederland, Bouwend Nederland en CKB, blijven werken aan verbetering en daarmee veiligheid met aandacht op de kaart zetten. De afgelopen vijf jaar is ruimte ontstaan voor meer dialoog over veiligheid, het leren én het ontwikkelen van innovatieve ideeën. Niet alleen, maar vooral samen!

En de winnaar is…..

Van den Heuvel Infrastructuur voor Water & Energie! Volgens de vakjury zijn zij een voorbeeld voor anderen; overal en altijd laat deze aannemer zien hoe veiligheid en milieu hand-in-hand gaan. Geert van den Heuvel neemt ons in zijn pitch mee naar zijn jeugd en vertelt beeldend dat hij vroeger al een 'aannemerskeet' in de tuin had, gemaakt van oude houten haspels. In vergelijk beschikken zij vandaag de dag over een Energiehuis waar medewerkers producten vooraf assembleren, organiseren de plaatsing en zorgen voor een ongestoorde intakking in het net. Het is ook een kenniscentrum waar medewerkers worden opgeleid, nieuwe uitvoeringsconcepten worden ontwikkeld en defecte kabels worden onderzocht en getest. Tevens is dit een gezamenlijke warehousing voor de opslag van reparatiematerialen waardoor kosten worden bespaard in de keten. Samen met de medewerkers en VIC (de mascotte) worden binnen Van den Heuvel duurzame keuzes gemaakt, bijvoorbeeld door de juiste uitvoeringsmethode toe te passen, geografische organisatie, in plaats van meer regels ruimte te maken voor het goede gesprek en te innoveren ook in digitale gereedschappen. Hiervoor moeten bestaande paden worden losgelaten én moet we kunnen vertrouwen op elkaar, ieder in zijn eigen rol. Dit is geen gemakkelijk traject, maar samen moeten we het doen en een schouderklopje op zijn tijd is daarbij belangrijker dan je denkt!

Net niet gewonnen

Pieter Elzinga, algemeen directeur Baas B.V., neemt ons in zijn pitch mee naar incidenten die nu eigenlijk nooit meer voorkomen doordat vakmensen met passie aan het werk zijn. Zij willen liever het ongemakkelijke gesprek aan de voorkant aan voordat iets mis gaat met mens of milieu ten behoeve van de generatie na ons. Erwin de Lange, bedrijfsleider regio Zuid-West BAM Energie & Water, is trots op de eigen materieeldienst, waardoor ze op basis van kennis en met de juiste gereedschappen, duurzaam materieel zelf kunnen ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is de container om accu's op de bouwplaats op te laden. Daarnaast beschikken ze intern over een bodemdesk, zodat iedereen met vragen, centraal geholpen wordt en elke werk kan starten met een getoetst gezondheidsplan en indien nodig een specialist op de werkvloer. Het wordt uitgezocht tot op de bodem!

Het is belangrijk dat in de keten voldoende tijd en gelegenheid beschikbaar is om aandacht te besteden aan veiligheid. Ook al ben je niet de winnaar of genomineerd, het delen van kennis en daarmee anderen inspireren is belangrijk om incidenten te voorkomen. Het thema voor volgend jaar is: verkeersveiligheid in de veiligheidsketen.

Heb jij op het gebied van veiligheid iets te delen, neem contact op met Yvonne de Rijck.

Yvonne de Rijck Adviseur Techniek Vakgroep Ondergrondse Netwerken en Grondwaterbeheer