Vol gas vooruit!

Afbeelding Vol gas vooruit!
woensdag 15 juni 2022

Jeroen van Breda, Directeur/Eigenaar van Aannemersbedrijf Van Breda BV, kwam tot de conclusie dat er eigenlijk maar 1 verstandige keuze was: de bouw in gaan… De passie voor het vak werd met de paplepel ingegoten, maar de passie voor het circuit kwam later. Hij gaat in ieder geval volle kracht vooruit!

Hoe het begon…

Met een havo/vwo advies op zak ben ik toch de mavo gaan doen en vervolgens MTS Bouwkunde. Daarnaast reed ik 2 nachten als taxichauffeur waardoor ik wel eens wat ochtenduurtjes miste op school. Eigenlijk wilde ik de bouw niet in, maar uit alle testen kwam ‘techniek en bouw’. Met het voornemen verder te gaan solliciteren binnen de bouw ben ik dus toch gestart in het bedrijf van mijn vader. Vers uit de schoolbanken heb ik toen ons nieuwe bedrijfspand gebouwd. De bouw bleek toch een match, dus ben ik mijn aannemerspapieren gaan halen bij de KOB.

Hoe het verder ging

Op dit moment ben ik de 6e generatie die het bedrijf aanstuurt en bestaat het bedrijf ongeveer 125 jaar. We zijn een gecertificeerd leerbedrijf, bouwgarant en woningborg. De crisis heeft mijn stappenplan wel wat vertraagd, maar ik heb er ook veel opdrachtgevers aan overgehouden doordat andere bedrijven wegvielen. Onze leverancier van kunststof kozijnen ging rond die tijd ook failliet en ik heb dat dealership toen overgenomen. Na een paar jaar hadden beide bedrijven de potentie om door te groeien en moest ik een keuze maken. Ik heb toch besloten alle aandacht te vestigen op het bouwbedrijf en het kozijnenbedrijf te verkopen aan een vriend.

De dagelijkse praktijk

Mijn werkzaamheden bestaan uit het aansturen van het bedrijf in algehele zin. Ik ben het gezicht van het bedrijf naar de opdrachtgevers, maar heb een sterk team naast mij staan. Zo neem ik nieuwe werken op bij de opdrachtgevers, vergader ik met opdrachtgever en architect, totdat het een opdracht wordt. Vervolgens pakt het team dit op en zorgt volledig voor de voorbereiding en uitvoering. De twee dames op kantoor zorgen voor een soepel verloop binnen de processen en begeleiden kopers en opdrachtgevers in de keuzes die gemaakt moeten worden.

Mijn inspiratie

We zijn een allround bouwbedrijf dat zich voornamelijk bezighoudt met enerzijds nieuwbouw van villa’s en vrijstaande woningen en anderzijds middel en grote renovaties en restauraties. Heb je de crisis doorstaan, worden de prijzen weer gigantisch hoog en dan zitten we weer in een lockdown. Er is altijd wat, maar wat het leuk maakt is opdrachtgevers blij te maken met een renovatie van hun woonhuis of bedrijfspand waardoor deze opnieuw op de kaart wordt gezet. En nieuwbouw is fantastisch, zeker gezien dit geen standaard rijwoningen betreffen en dus geen huis hetzelfde is.

De snelheid erin houden

Ik ben aangestoken met het racevirus door mijn “buurman”, die een professioneel coureur als zoon heeft. Die heeft me meegenomen naar de driftdagen op oud vliegveld Weeze in Duitsland, een jaarlijks event. Dan huur je een keer een auto op het circuit in Zandvoort en voor je het weet ga je je racelicentie halen. Dat papiertje haal je niet zomaar, het is vrij pittig. De praktijk bestaat uit een paar dagen training en uiteindelijk een theorie- en praktijkexamen op het circuit. Vooraf had ik het parcours al leren kennen door veel op de simulator te oefenen. Daarnaast moet je de regels van het circuit leren; bordjes, codes, vlaggen, snelheden, wel of niet inhalen.

Vol gas vooruit

De kunst van het driften komt goed van pas bij racen. Om dat onder de knie te krijgen is, naast de driftdagen op asfalt in Duitsland, ijsdriften in Zweden “the place to be”. Inmiddels heb ik een eigen raceauto voor het circuit; eerst een Mini Cooper GP met 240 pk, nu een BMW e46 M3 met 343 pk. Racen is spannend, maar tegelijk ontspannend omdat je niks anders aan je hoofd hebt. Dat kan ook niet, want dan gaat het fout. Gelukkig heb ik nog weinig ongelukken gehad, wel schades maar dat gebeurt. Je trapt de auto op zijn staart tot het uiterste en dan kan er wel eens wat kapot gaan.

Kansen voor de toekomst

Je moet meebewegen met de markt anders kom je achterop te liggen. Ik vind het prettig waar we nu staan met het bedrijf, er is een goede balans in renovatie en nieuwbouw, in flexibiliteit en samenwerking. Soms moet je een risico nemen om stappen te kunnen maken en daarnaast elkaar wat gunnen. Uiteindelijk zit ik alleen achter het stuur, maar de wedstrijd rij je samen. Ik ben trots op wat we als bedrijf bereikt hebben. Ik hoop dat mijn vader ook trots is op hoever ik het bedrijf heb gebracht, zoals zijn vader dat ook op hem was.

 

Over Aannemersbedrijf Van Breda BV
Van Breda BV is een begrip in De bollenstreek en een aannemersbedrijf met een lange historie. Al sinds 1885 is het familiebedrijf in Sassenheim gevestigd. Vanaf december 2004 wordt er gewerkt vanuit het bedrijfspand aan de Industriekade. Er zijn ervaren allround medewerkers in dienst. Het bedrijf beschikt over een eigen werkplaats voorzien van de modernste machines. Service en kwaliteit staan bij Aannemersbedrijf Van Breda BV zeer hoog in het vaandel.

Lydia de Wit verenigingsmanager regio randstad-noord