• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Gravenderwijs kennis maken met infra in de Zandbak van Bouwmensen en InfraVak

Gravenderwijs kennis maken met infra in de Zandbak van Bouwmensen en InfraVak

Afbeelding Gravenderwijs kennis maken met infra in de Zandbak van Bouwmensen en InfraVak
vrijdag 1 juli 2022

Op Wij Bouwen de Toekomst kan je deze zomer helemaal losgaan in de zandbak. Bouwmensen Almelo maakte namelijk een enorme zandbak die kinderen op een speelse manier kennis laat maken met grondverzet. Het zand is aangeboden door opleidingsbedrijf InfraVak.

"We doen veel projecten om de instroom van leerlingen op gang te brengen en te houden dus het was logisch om ook mee te doen aan Wij Bouwen de Toekomst", zegt Robert Herman. Hij is directeur van Bouwmensen Almelo. Het Twentse opleidingsbedrijf leidt vmbo-leerlingen op tot timmerman, metselaar en tegelzetter. Het onderdeel dat Bouwmensen Almelo voor Wij Bouwen de Toekomst maakte, gaat echter om infrawerk. Het is een forse houten bak die is gevuld met zand. Op een verhoging naast de bak staan twee minigraafmachines waarmee kinderen zand kunnen scheppen en verplaatsen. "Zo kunnen kinderen op een speelse manier kennis maken met een onderdeel van het werk van de infrasector." De kinderen krijgen meteen iets mee van de transitie naar emissieloos materieel want de minigraafmachines zijn elektrisch. Aan veiligheid is ook gedacht, de minigraafmachines staan vast op de verhoging zodat de kinderen er niet per ongeluk vanaf kunnen rijden.

Timmeren voor het grote plaatje

Dat de attractie geen directe relatie heeft met de opleidingen die Bouwmensen Almelo biedt, vindt Herman geen probleem. "We hebben er belang bij om de bouw zo vroeg mogelijk en in alle facetten aan kinderen te laten zien zodat ze later een goede beroepskeuze kunnen maken. Aan welk onderdeel we dan meedoen, maakt ons niet zoveel uit, het gaat om het evenement in zijn geheel. Als we het maar kunnen maken in onze werkplaats." De zandbak is gemaakt door de instructeurs van Bouwmensen Almelo. Leerlingen zelf hebben er niet aan mee kunnen werken; juist in de periode dat Wij Bouwen de Toekomst werd opgebouwd, zijn die druk bezig met training voor de examens die eraan komen.

Vroeg zaaien

Wij Bouwen de Toekomst is voornamelijk gericht op basisschoolleerlingen van groep zes/zeven/acht en eerste- en tweedejaars vmbo-leerlingen. Herman is heel benieuwd naar het effect van het promotie-evenement. "Het is een kwestie van vroeg techniek zaaien, en dan met name bouw- en infratechniek. Vervolgens is het hopen dat als leerlingen op het vmbo een keuze moeten maken, ze zeggen dit heeft mij toen gegrepen, ik wil die kant op. Voor de eerste- en tweedejaars vmbo-leerlingen zou dat nu al kunnen zijn, zij staan voor de keuze voor een profiel voor jaar drie en vier. Dus zeker voor die groep is het mooi dat ze hier kunnen zien en met name beleven wat voor mogelijkheden de bouw en infra biedt."

Koop tickets

Wij Bouwen de Toekomst is ons speciale themapark op Vliegveld Twenthe deze zomer. De bouw is meer omvattend dan alleen het stapelen van stenen. Dat willen we de jeugd laten ervaren. Wat komt er allemaal kijken bij de bouw en het ontwikkelen van een woning qua bouw, infra en techniek? Behaal je materialenpaspoort, ontdek hoe het is om een torenkraan te bedienen, ga aan de slag met prefab puzzels of ga op avontuur met de familie Bouwer in een theaterstuk vol muziek en interactie. Koop alvast je tickets. Het park gaat open op 16 juli 2022.

De afbeelding is ter illustratie en komt niet overeen met de zandbak op Wij Bouwen de Toekomst.
Brandy van Gerven senior communicatie adviseur