Interview Leerlingen GOA: Hoe bevalt de branche?

Afbeelding Interview Leerlingen GOA: Hoe bevalt de branche?
dinsdag 26 juli 2022

Dat er veel bevlogen mannen en vrouwen in onze branche werken, weten we natuurlijk al lang. Maar waar komt die bevlogenheid vandaan? En zit dat er altijd al in? Voor onze rubriek 'Met veel plezier werken in onze branche'' komen we graag in contact met jou of je collega.

Vandaag namen we een kijkje bij GOA Infraopleidingen in Heerjansdam. Waar we met drie jonge mannen spraken (Lavino dos Santos Caldeira van Visser & Smit Hanab, Jemyro van Rheenen van Eneco Warmte Utrecht, Calvin Monfils (op de foto) van Eneco Warmte Utrecht). De één werkt 1,5 jaar in de branche en de andere twee al langer dan drie jaar.

Keuze voor de branche

Als we kijken naar de vraag waarom de mannen gekozen hebben voor deze branche, dan komt het netwerk sterk naar voren. Alle drie zijn ze via via de branche in gerold. De één via een neef, de andere twee via de vaders. Wat ze zagen interesseerde ze. Daarbij moet deze interesse en het willen werken met je handen wel in je zitten, anders kom je niet ver. De mannen zijn alle drie collegiaal behandeld toen ze de branche in kwamen. Ze kregen vrijheid, konden zelf veel inbrengen met betrekking tot het inplannen van werkzaamheden en ze konden veel leren. Bij één van de mannen was zelfs zijn eigen vader zijn leermeester. "We hebben een goede band, dus dat ging altijd goed". Wel was zijn vader strenger voor hem dan voor zijn zes medeleerlingen. Uiteindelijk zijn ze met twee leerlingen overgebleven. De rest had helaas toch niet genoeg passie voor de werkzaamheden in de branche. Ook zijn ze blij met hun werkgevers. Veiligheid staat altijd voorop en er is leuk contact met de collega’s. Daarnaast zijn ze erg tevreden over GOA Infraopleidingen. Men staat altijd voor je klaar.

De opleiding Gas, Water, Warmte

De mannen zijn alle drie bezig met de opleiding Gas, Water, Warmte. Eén op niveau 3 en twee op niveau 2. Ze hebben een hele goede docent bij het TCR in Schiedam, Guillaume Huisraad. Zelf oud leerling van GOA Infraopleidingen, die ze goed helpt wanneer nodig. Verder werken ze allemaal aan de theorie op individueel niveau. Met name de theorie sluit helaas niet altijd aan op de praktijk, omdat ze in de praktijk werkzaamheden met betrekking tot Warmte doen en tijdens de opleiding het juist hebben over Gas. Dit maakt het soms verwarrend en onduidelijk. De mannen zullen er helaas niet veel meer aan hebben, maar vanaf september gaat de nieuwe uit elkaar getrokken opleiding Gas, Water, Warmte draaien (drie uitstroomrichtingen onder één crebonummer) en je dus veel gerichter kunt opleiden op dat stukje waar je werkzaamheden liggen.

Toekomst in de branche?

Wachtdiensten leveren helaas niet veel extra's op, terwijl je wel een heel weekend dicht bij huis moet blijven om opgeroepen te worden. "Zonder wachtdienst, is dit de ideale baan", besluiten de mannen. In deze branche kun je je altijd blijven ontwikkelen, er zit toekomst in, volgens de mannen. Zeker wat betreft de werkzaamheden buiten. Je komt tijdens het werk op verschillende plekken, bent veel buiten en hebt vrijheid. Op de vraag hoe jij je toekomst ziet binnen de branche, laten de mannen een stevige portie ambitie zien. "Misschien ontwikkelen tot technisch specialist, veel ervaring opbouwen en wellicht verder in de branche als ZZP’er, want daarmee wordt ook aardig goed verdiend". Graag willen ze nieuwkomers binnen de branche meegeven serieus te overwegen of dit is wat je wilt. Niet alle jongeren die de branche binnenkomen zijn serieus bezig. Dit is uiteindelijk niet leuk voor jezelf en niet leuk voor de begeleider. Als je er geen plezier in hebt, kun je beter stoppen. Zonder plezier ga je het niet redden in deze branche. "Dus kom met plezier de branche in".

Wil jij ook eens geïnterviewd worden? Meld je dan snel aan via Bernadette Maat-de Boer