• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Studenten ‘Projectbeheersing met BIM-coördinatie’ klaar voor examen

Studenten ‘Projectbeheersing met BIM-coördinatie’ klaar voor examen

Aanmelden voor de het nieuwe studiejaar kan nu al

Afbeelding Studenten ‘Projectbeheersing met BIM-coördinatie’ klaar voor examen
dinsdag 12 juli 2022

De nieuwe (deeltijd)opleiding ‘Projectbeheersing met BIM-coördinatie’ die begin dit jaar werd gelanceerd, kende een succesvolle premiere. Elk van de zeven deelnemers kwalificeerde zich voor het examen. Als het goed is hebben ze na de zomer allemaal het felbegeerde diploma op zak.

Wil je BIM optimaal toepassen, dan is goede coördinatie een vereiste. Vanuit die wetenschap ontwikkelden ROC van Amsterdam en Bouwend Nederland samen de (deeltijd)opleiding ‘Projectbeheersing met BIM-coördinatie’. De module ging in januari 2022 van start, met zeven deelnemers. "Zeven is een mooi aantal om mee te starten", zegt René Schuitemaker, docent/studiebegeleider van het ROC van Amsterdam, over het allereerste jaar van de opleiding. "Het waren werknemers van twee verschillende bedrijven die de omslag willen maken naar een projectaanpak met BIM. Allemaal mensen die zich bezighouden met grote bouw-/infraprojecten werken waar BIM absoluut van toegevoegde waarde voor is."

Leren van elkaar

In een half jaar tijd hebben de pioniers, want dat zijn de eerste deelnemers van een opleiding eigenlijk wel, geleerd hoe je een goed BIM proces coördineert. "De één had al wat meer ervaring met BIM dan de ander, maar er zat voor ieder wat wils bij. Ze zijn onder meer aan de slag gegaan met wat BIM is, welke documenten en welke processen er zijn. Maar ze zijn ook nadrukkelijk bezig geweest met vragen als wat is mijn rol binnen het bedrijf en hoe wil ik dat mijn toekomstige rol als BIM-coördinator vorm krijgt." Zeker voor dergelijke zoektochten was het heel zinvol dat er veel ruimte was om met andere deelnemers te praten. Tijdens de bijeenkomsten werd bijvoorbeeld in intervisiegroepjes samengewerkt en gesproken over probleemstellingen, over de theorie en de opdrachten. Een belangrijk onderdeel, vindt Schuitemaker. "Doordat de studenten van verschillende bedrijven kwamen, was er veel te leren van elkaar, over hoe een ander bedrijf de zaken aanpakt."

Positieve feedback

Schuitemaker heeft van de deelnemers teruggekregen dat ze de opleiding interessant en leerzaam hebben gevonden. "Dingen die ze in dagelijks werk tegenkwamen werden nu duidelijker, net als het besef waarom ze dingen op een bepaalde manier moeten aanleveren", noemt hij een paar voorbeelden. Volgens de studiebegeleider was het voor de studenten wel lastig om de juiste balans met het werk te vinden. "Het is een echte opleiding, je bent een middag en avond per week aanwezig, je moet opdrachten doen en dan heb je ook nog je dagelijkse werk. Het is dus best een belasting en daar moet je als student maar ook als werkgever rekening mee houden."

Waardevol diploma

De opleiding bestond uit twee challenges van elk 8 bijeenkomsten. Beide challenges, waarin verschillende opdrachten werden gedaan, werden door alle studenten succesvol afgerond. Ook met de afsluitende kennistoets scoorde iedereen voldoende, zodat ze allemaal na de zomer op mogen voor het examen. Dat bestaat onder meer uit het samenvoegen van alle opdrachten in een leerverslag. Een assessor van buiten het ROC beoordeelt de verslagen en de presentaties die de student erover geven. Als ook dat voldoende is, krijgen de studenten een diploma NLQF5. "Dat maakt het zo’n interessante opleiding", zegt Schuitemaker. "Je krijgt er geen certificaat van deelname voor maar een Europees geaccepteerd diploma waar je écht iets aan hebt."

Aanmelden

Uiteraard krijgt de ‘Projectbeheersing met BIM-coördinatie’ een vervolg. De volgende opleiding start op 15 november. Dat is nog een eindje weg maar aanmelden kan nu al, via de website van het ROC van Amsterdam. Daar vind je ook meer informatie over de opleiding. Een mailtje of telefoontje naar studiebegeleider Rene Schuitemaker kan ook: r.schuitemaker@rocva.nl | 06-80083276.

 

Vincent Zijlstra Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Randstad Noord