Lift mee op de mkb-route in het hbo!

Afbeelding Lift mee op de mkb-route in het hbo!
maandag 19 september 2022

Waarschijnlijk ben je al bekend met bbl-opleidingen binnen het mbo, waarbij een student of zij-instromer grotendeels bij jou binnen het mkb-bedrijf wordt opgeleid. Maar ook binnen het hbo bestaan dit soort opleidingen: de mkb-routes. Ook hier gaat een student, medewerker of zij-instromer één dag per week naar school en werkt hij of zij de andere vier dagen bij jouw in het bedrijf. Dit alles met ontvangst van salaris, en sluit deze opleiding na twee of vier jaar af met een volwaardig hbo-diploma. Het mes snijdt aan twee kanten: het bedrijf haalt nieuwe kennis naar binnen en kan eigen medewerkers laten scholen, en studenten kunnen zich goed voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Een Mkb-route in het hbo is:

  • een tweejarige Associate Degree (Ad) of vierjarige Bachelor opleiding in het hbo;
  • waarin het leren en werken tegelijkertijd plaatsvinden en met elkaar verbonden zijn (vergelijkbaar met de BBL in het mbo);
  • het grootste deel van het leren op de werkplek plaatsvindt;
  • de student een salaris van de werkgever ontvangt;
  • het werkend leren wordt vastgelegd door een tripartiete overeenkomst tussen student, hogeschool en mkb-bedrijf.

Voor een mkb-bedrijf biedt de ‘Mkb-route in het hbo’ de mogelijkheid om een student in dienst te nemen, die al een goede basisopleiding heeft genoten en direct inzetbaar is. Je bent belangrijk bij het begeleiden van de student bij het leren op de werkplek, afgestemd op de behoeftes van je bedrijf. Voor de Mkb-route in het hbo kan gebruik gemaakt worden van de subsidieregeling praktijkleren*): een tegemoetkoming voor de kosten die worden gemaakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. Daarnaast bieden deze routes de medewerkers van jouw bedrijf kansen om zich verder te ontwikkelen op hbo-niveau. Kennis die van toegevoegde waarde kan zijn voor je bedrijf.

Inmiddels zijn er verschillende hogescholen die deze werkend leren trajecten aanbieden. Klik hier voor een overzicht van de Mkb-routes in het hbo.

Meer weten? Kijk op de website Mkb-route in het hbo.

Vera van Rossem beleidsadviseur onderwijs

Tags

Instroom