• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • BNR Bouwmeesters: Topvrouw Bouw: oudtantes mochten geen technisch werk doen

BNR Bouwmeesters: Topvrouw Bouw: oudtantes mochten geen technisch werk doen

donderdag 25 april 2019
Afbeelding BNR Bouwmeesters: Topvrouw Bouw: oudtantes mochten geen technisch werk doen

Het vakblad Cobouw bekroonde Aukje Kuypers tot Topvrouw van de Bouw. Duurzaamheid, circulariteit en diversiteit zijn voor haar belangrijk. In de uitzending van 22 april ging Bouwmeesters hierover met haar in gesprek.

Te gast is:

Aukje Kuypers, algemeen directeur bij technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond.

Rondvraag

Zoals gebruikelijk begint de gast met haar eigen bouwnieuws. Aukje Kuypers is positief over DigiDealGo, de DigiDeal voor de gebouwde omgeving: “Digitalisering is een voorwaarde om de energiedoelstellingen van 2050 te halen. We moeten de bouw sneller, effectiever en kwalitatief beter maken.” Volgens Kuypers bestaat de nodige technologie: “Het probleem is dat nog niet alle bedrijven meedoen. Sommige grote bedrijven bewegen niet snel genoeg, terwijl kleine bedrijven niet altijd het kapitaal hebben.”

Topvrouw in de bouw

In 2018 werd Kuypers uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar en dit jaar is ze door Cobouw uitgeroepen tot topvrouw van de bouw. Ze is blij met deze erkenning: “Blijkbaar doet het bedrijf dingen die positief opvallen.” Bij het familiebedrijf was niet altijd ruimte voor de vrouwen om een rol op de voorgrond te spelen: “Mijn oudtantes mochten officieel geen technisch werk doen. Mijn oudoom vertelde me dat ze stiekem meehielpen met het neerleggen van materiaal en dergelijke.” Kuypers vindt het niet vreemd dat niet haar broer, maar zij aan het roer van het bedrijf staat: “Het is een familiebedrijf, we doen het samen. Zo nam mijn broer het even over toen ik moeder werd.”

Veel mooie verduurzamingsopdrachten

Het bedrijf Kuijpers heeft veel te maken met de verduurzaming van de bouw. Kuypers: “Onze klanten zijn musea en datacenters, maar bijvoorbeeld ook ziekenhuizen en kantoren.” Trots is Kuypers op wat haar bedrijf voor de TU Delft heeft gedaan: “Wij hebben daar vorig jaar het TU Pulse-gebouw opgeleverd. Dat heeft een label van A++++.” Kuypers maakt gebruik van diverse aanpakken om gebouwen energieneutraal te krijgen. Zo heeft Kuijpers Studio Solarix de opdracht gegeven mooie energie-opwekkende gevels te ontwikkelen. Een Fries museum werd in haar geheel van het gas afgehaald. “De kunst is om de koelvraag niet uit het oog te verliezen. Als je veel bezoekers hebt, haal je eigenlijk een hoop kleine kachels binnen,” aldus Kuypers.

Voldoende werk

Kuijpers kan zelf natuurlijk niet achterblijven met het verduurzamen: “Onze eigen panden in Den Bosch zijn we nu aan het verduurzamen. Zo kunnen we gelijk testen wat wel werkt en wat niet.” Tegelijkertijd blijft het werk binnenstromen. Kuijpers: “De gemeente Eindhoven heeft bijvoorbeeld zeven panden die volledig verduurzaamd moeten worden. De overheid blijft erop hameren dat het circulair moet.” Volgens Kuijpers is verduurzamen tegenwoordig makkelijker dan een paar jaar geleden: “Je ziet dat steeds meer mensen hier ervaring mee hebben. Het begint zich te ontwikkelen.”

Diversiteit is ons stokpaardje

Eén van Kuypers’ persoonlijke stokpaardjes is het diversiteitsbeleid van Kuijpers. Zo heeft Kuypers vier keer zoveel mensen aangenomen met een afstand tot de arbeidsmarkt dan haar voorganger. Kuypers: “Het is belangrijk dat mensen die weinig kansen hebben gekregen of de verkeerde carrière hebben gekozen, alsnog kunnen worden omgeschoold tot installateur. Dat is gewoon noodzaak.” Maar ook in het bedrijf van Kuypers blijft het aantal vrouwen wat achter: “We hebben in totaal iets meer dan 1.200 medewerkers. Van hen zijn honderd vrouw, en maar tien werken er in de techniek.” Kuypers is niet van plan hier genoegen mee te nemen: “We zijn hard op zoek naar technische dames. Gelukkig zie je dat steeds meer vrouwen kiezen voor een technische opleiding op het MBO, HBO en WO.”

Buiten geijkte vijvers

Kuypers heeft geen quotum of concrete doelstelling voor het aantal vrouwen in de bouw, maar gelooft wel dat het belangrijk is dat dat aantal stijgt. “De bouw staat voor een grote, innovatieve uitdaging. Als we de energietransitie aan willen pakken, moeten we buiten de geijkte vijvers vissen”, beweert Kuypers. Om die reden zijn er ook programma’s om statushouders aan een baan in de bouw te helpen. Kuypers is daar positief over: “Het is een goede manier om jonge mensen te werven. Ook op het gebied van leeftijd moet het personeelsbestand divers zijn.”

Voor haarzelf ziet Kuypers een rol om de bouw meer divers te krijgen: “Ik hoop dat naar aanleiding van dit soort uitzendingen meer vrouwen van zich laten horen.”