Nieuwbouwwijk in aanbouw in de sneeuw

De temperatuur daalt en u wilt weten of de vorst-ww normen zijn of worden gehaald. Welke stappen zet u om te weten óf de norm is gehaald, hoe u de vorstdag moet melden en hoe het uitgebreid bouwweer van Bouwend Nederland u daarbij kan helpen. 

Melden van een vorstdag bij UWV

Als uw werknemers niet kunnen werken vanwege een vorstdag en u wilt een beroep doen op vorst-WW, dan moet u dit bij het UWV melden. Dit moet op dezelfde dag, afhankelijk van de vorstnorm:

  • vóór 9.00 uur (vorstnorm A en E)
  • vóór 11.00 uur (vorstnorm B,C en D)

U gebruikt hiervoor het bouwspecifieke meldingsformulier (klik hier).

Is de norm gehaald?

Op de website van Bouwend Nederland kunt u direct zien of en welke Vorst-WW norm is gehaald. Deze informatie kunt u gebruiken bij het invullen van het UWV meldingsformulier. De beknopte weerverletinformatie op basis van plaats of postcode is zichtbaar in het algemeen weeroverzicht (klik hier).

Uitgebreidere informatie is zichtbaar nadat u op deze pagina op de groene knop ‘uitgebreid bouwweer’ klikt (deze knop is enkel zichtbaar indien u bent ingelogd!). U krijgt daarmee toegang tot de uitgebreide weerinformatie, waaronder de weertabellen. U hebt dan ook de mogelijkheid om per project onwerkbare dagenrapporten aan te maken of e-mailalerts te ontvangen met de (vorst)waarnemingen om 7:32 uur en 10:32 uur.

Bent u niet ingelogd op de website? Dan vindt u beknopte weerinformatie ook vóór de login op onze homepage onder ‘meer weer (klik hier)’. U heeft dan echter niet de mogelijkheid voor de e-mailalerts, de rapporten en de overige uitgebreide bouwweertabellen.

Welke weerstations worden gebruikt voor het bepalen van de norm?

De meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied waar de werknemer werkzaam is of zou zijn, is bepalend voor het vaststellen van een vorstnorm. Het uitgebreide bouwweer selecteert automatisch het bij de postcode horende station voor de vorst-WW waarnemingen.

Vooruitkijken naar de komende (vorst)dagen

Met het Uitgebreid Bouwweer van Bouwend Nederland (klik hier) kunt u voor de komende vijf dagen zien of én welke vorst-WW normen mogelijk worden gehaald. Dit geeft u de mogelijkheid te schuiven met werkzaamheden en hiermee rekening te houden bij het inzetten van personeel. Bent u ingelogd? Dan hebt u ook hier extra mogelijkheden. Zo kunt u per project de weerafhankelijke werkzaamheden selecteren en nog niet benoemde eigen werkzaamheden zelf aanmaken.

Aanvragen Vorst-WW

U moet vanaf de eerste vorstdag elke vorstdag melden bij het UWV. Er hoeft geen sprake te zijn van een aansluitende periode van 5 dagen. Alle vorstdagen gedurende de winterperiode 2018-2019 tellen mee voor het eigen risico. Wanneer uw medewerkers vanwege vorst of ten gevolge van vorst meer dan 5 dagen niet hebben gewerkt, naar huis zijn gestuurd en u aan alle andere voorwaarden voldoet, kunt u een aanvraagformulier WW-uitkering wegens onwerkbaar weer indienen bij het UWV.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Vorst-WW regeling?

Op de website van Bouwend Nederland kunt u op de pagina Vorst-WW regeling 2018-2019 (klik hier) alles lezen over deze regeling. Hier vindt u ook veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden.

Handleiding uitgebreid bouwweer

De vernieuwde weerapplicatie biedt meer mogelijkheden en door het aanmaken van projecten ziet u in één oogopslag of het weer roet in het eten gooit. Wij begrijpen dat een verandering altijd even wennen is en adviseren u dan ook om de handleiding bij de hulpfunctie in de applicatie te bekijken. Ook de YouTube tutorial maakt u wegwijs in het Uitgebreide Bouwweer.

Komt u er niet uit of heeft u vragen over het Uitgebreid Bouwweer? Schroom dan niet en neem contact op met voordeel@bouwendnederland.nl of bel naar 079 3 252 2166.