• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Wethouders krijgen ‘tastbare handvatten’ tijdens Masterclass Friesland

Wethouders krijgen ‘tastbare handvatten’ tijdens Masterclass Friesland

donderdag 31 januari 2019

“Wees een soort super-Grover. Gemeenten mogen wel wat meer lef hebben.” Aldus Sander Lubberhuizen, één van de sprekers tijdens de Masterclass Bouw & Infra van Bouwend Nederland regio Noord die dinsdag 22 januari 2019 plaatsvond in Thialf in Heerenveen. Een bijeenkomst die veertien wethouders en overige vertegenwoordigers van Friese gemeenten nieuwe ideeën en tastbare handvatten gaf.

Voor gemeenten in het Noorden staan er genoeg bouwgerelateerde thema’s op de agenda. Denk aan het bevingsdossier, veiligheid en innovatie. Het zijn ook onderwerpen waar de aandacht van Bouwend Nederland naar uitgaat. Tijdens de introductie door regiomanager en dagvoorzitter Sander Wubbolts kwam naar voren dat samenwerken op dergelijke vlakken veel kan opleveren.

Ruimte voor innovatie
Een klinkend voorbeeld hiervan is het noordelijke initiatief genaamd Innovatieatelier, dat recentelijk de InfraTech Innovatieprijs won. Wubbolts: “Opdrachtgevers leggen een probleem voor aan veertig leden van het Platform Infra Noord die hier een innovatieve oplossing voor zoeken. Dit heeft al verschillende spin-off-projecten opgeleverd. Het is ook voor gemeenten interessant.”

Samenwerking blijkt eveneens het gouden woord als het circulaire aanbesteding betreft. Een belangrijk thema voor gemeenten, en eentje die volop mogelijkheden biedt. Sander Lubberhuizen, adviseur circulaire infrastructuur bij gemeente Apeldoorn, weet dit uit ervaring. De Apeldoornse wijk De Parken is met zijn medewerking circulair ontworpen en uitgevoerd. Verschillende uitgangspunten stonden hierbij centraal.

‘Begin en pruts’
“We besloten om de aanbesteding naar de ontwerpfase te trekken. Zo kon de aannemer al vroegtijdig meedenken”, vertelt Lubberhuizen tijdens zijn workshop ‘Infra en Aanbesteden’. “Daarnaast hebben we de aannemer niet op prijs geselecteerd. We hebben gezocht naar een partij die snapt wat circulariteit betekende in dit project. Verder hebben we zo veel mogelijk oud materiaal hergebruikt. Van oud beton hebben we bijvoorbeeld nieuwe trottoirtegels laten maken. Zo blijf je als gemeente eigenaar van materialen.”

Circulair aannemen is volgens Lubberhuizen vooral een kwestie van proberen. En dat vergt lef. “Ga met elkaar aan de slag, en kijk of iets werkt. Begin, pruts en stel bij. Natuurlijk wil je wel op de kosten letten, dus werk met een plafond qua bedragen. En zet vooral in op preventie, hergebruik en recyclen.”

Het zijn woorden die Jaap van Veen, wethouder van Heerenveen, enthousiast maken. Vooral het idee om aannemers al in het ontwerpproces aan te laten schuiven spreekt hem aan. “Vaak zijn dergelijke bijeenkomsten wel aardig, maar nu heb ik echt tastbare handvatten om mee aan de slag te gaan.”

Uit de comfortzone
Joep Rats, directeur Beleid en Vereniging bij Bouwend Nederland, gaf de workshop ‘Klimaatakkoord’. Het uitvoeren van het Klimaatakkoord brengt volgens hem vragen met zich mee. Wie heeft de regierol bij het uitvoeren van het klimaatakkoord? En welke energiebron kan het beste gebruikt worden voor welke type wijken? “Er zit een aantal open einden vast aan het Klimaatakkoord, maar dat wil niet zeggen dat we af moeten wachten. We moeten beginnen aan de opgave waar het kan.”

Wethouder Hanneke Zonderland van de gemeente Weststellingwerf zegt dat ze door de workshop van Rats beseft dat niet alle gebouwen tegelijkertijd hoeven worden aangepakt. “Wijken met dezelfde woningen verduurzamen is relatief makkelijk. Zo’n project kan vervolgens als voorbeeld dienen voor al het overige. Stap voor stap.”

Jan Willem van Vaals, beleidsmedewerker huisvesting bij de gemeente Ooststellingwerf, heeft eveneens met belangstelling Rats’ verhaal aangehoord. Zijn conclusie: “We zullen uit onze comfortzone moeten komen om deze klus te klaren. Samenwerken is belangrijk, zodat we ook kunnen leren van elkaar. We hebben elkaar nodig. Ja, ik ben blij dat ik hier vandaag bij ben geweest.”