• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Veiligheidsladder roept gemengde gevoelens op tijdens VGM-KAM overleg

Veiligheidsladder roept gemengde gevoelens op tijdens VGM-KAM overleg

woensdag 20 november 2019

Lenneke Neef

adviseur sociale zaken
Afbeelding Veiligheidsladder roept gemengde gevoelens op tijdens VGM-KAM overleg

Goed om veiligheidsbewustzijn mee te vergroten maar er is nog veel onduidelijk over hoe en wat precies. Dat was zo ongeveer de mening over de Veiligheidsladder tijdens het VGM-KAM overleg van dinsdag 19 november.

Zo’n twintig KAM-coördinatoren en veiligheidsdeskundigen waren er dinsdag 19 november naar Bouwmensen Amsterdam gekomen voor het VGM-KAM overleg Regio Randstad Noord. Met de Veiligheidsladder kregen ze een interessant thema voorgeschoteld. En ook een actueel thema. Nog maar kort geleden immers liet de Governance Code Veiligheid voor de bouw weten dat voor het verkrijgen van opdrachten binnen de Governance Code vanaf 2021 Trede 2 van de Veiligheidsladder het verplichte niveau is. Vanaf 2023 wordt dat Trede 3.

Duidelijkheid gewenst

Het kennisniveau van het onderwerp van de deelnemers aan het overleg was wisselend; voor sommigen was de Veiligheidsladder nog redelijk onbekend terrein terwijl anderen al even bezig zijn met de beklimming. Het verhaal van Joost Vaessen van Adviseurs 3.0 was echter voor allen duidelijk en leerzaam. De adviseur legde uit dat de Veiligheidsladder ook een soort certificering is maar dan wel heel anders dan andere certificeringen. Geen afvinklijst die moet aantonen dat de veiligheid binnen het bedrijf goed geregeld is, maar een reeks audits die door interviews in alle geledingen van het bedrijf op zoek gaan naar het niveau van veiligheidsbewustzijn binnen het bedrijf. Want dat bewustzijn is eigenlijk waar veiligheid mee staat of valt, was wel de gedeelde overtuiging. De deelnemers aan het overleg zien de methodiek dan ook wel als een positieve ontwikkeling maar hadden daarnaast veel vragen over de manier van toetsen. Want zoals ook uit de uitleg van Vaessen bleek, die is niet erg duidelijk omschreven. “Het lijkt wel alsof je als bedrijf zelf maar wat moet gaan doen en moet afwachten of de auditor dat in orde vindt, en dat is lastig werken”, klonk de breedgedeelde kritische kanttekening.

Commitment directie en management is cruciaal

Met een aantal tips en adviezen probeerde Vaessen de deelnemers op weg te helpen. Belangrijk volgens de man van Adviseurs 3.0 is vooral dat directie en management de methodiek draagt en daadwerkelijk betrokken is bij het verbeteren van veiligheid. “Management moet met alle lagen in het bedrijf in gesprek gaan om te laten zien dat ze veiligheid belangrijk vinden. Alleen dan kun je de medewerkers meekrijgen.” Maar het blijft niet bij praten, doen is net zo belangrijk. Volgens Vaessen blijkt uit een onderzoek dat het management bij 70% van de werkplaatsbezoeken géén veiligheidsschoenen draagt. Als je als manager zelf het slechte voorbeeld geeft dan wordt het heel lastig om het veiligheidsbewustzijn in het bedrijf te verbeteren.

De adviseur gaf de deelnemers verder mee dat het niet nodig is om alle bestaande maatregelen overboord te gooien om met de Veiligheidsladder te gaan werken. “Houd het simpel, haak aan bij bestaande processen, voeg het toe aan wat je al geregeld hebt. En maak van veiligheid een terugkerend item binnen je bedrijf; zet bijvoorbeeld elke maand een specifiek onderwerp op de agenda waar je de medewerkers over bijpraat en bijschoolt”, was het advies.

Deelnemers die nog niet zeker zijn dat ze zich wel aan de Veiligheidsladder willen wagen, raadde hij aan een kijkje te nemen op de site www.veiligheidsladder.nl en daar een zelf-assessment te doen.

Naast het hoofdthema was er ook nog ruimte voor Reina Uittenbogaard, Programmamanager Veiligheid bij Bouwend Nederland, voor een korte presentatie over het meerjarenprogramma Veiligheid bij Bouwend Nederland. Ze schetste ondermeer wat Bouwend Nederland al doet op dit vlak en wat er nog te verwachten valt. Ze deed ook een oproep aan de aanwezigen om met alle vragen, wensen en behoeftes rondom het thema veiligheid contact met het Regiokantoor op te nemen. Dat kan via een telefoontje of een e-mail naar Lenneke Neef.