• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Infraplatform Randstad Noord laat zich wegwijs maken op Schiphol

Infraplatform Randstad Noord laat zich wegwijs maken op Schiphol

Joost Swaan

woensdag 27 november 2019
Afbeelding Infraplatform Randstad Noord laat zich wegwijs maken op Schiphol

Zo’n vijftig leden van het Infraplatform Randstad Noord verzamelden zich woensdag 20 november bij Schiphol. Niet om naar zonniger oorden te vertrekken maar voor een boeiende themabijeenkomst over bouwen op en rond de luchthaven.

Liefst had Randstad Noord de infrabouwers meegenomen achter de schermen van het project Land side maar dat bleek gezien de omvang van de groep en de veiligheidsregels van de luchthaven geen haalbare kaart. Het Corendon Village hotel bleek echter een prima alternatief. 

In één van de conferentieruimtes van het hotel kregen de deelnemers een inkijkje in het immense project Land Side. Landzijde is, zo vertelden Michel Hensen van Schiphol en Dirk-Jan Vinke van BAM Infra, eigenlijk het hele gebied rondom de luchthaven dat vrij toegankelijk is. De wegen en parkeergarages, de bus en treinstations, de vertrek- en aankomsthallen; overal waar reizigers, bezoekers, afhalers en wegbrengers kunnen komen zonder dat ze daar een ticket of paspoort voor nodig hebben. In dat gebied vindt een behoorlijk ingewikkelde bouwoperatie plaats, in voorbereiding op de bouw van de terminal zelf. Een enorm project waarbij bijvoorbeeld alleen al 120 kilometer kabel moet worden gelegd en verlegd. Dat is niet alleen veel, de echte uitdaging zit hem erin dat Schiphol, het luchtverkeer en alle transport daaromheen wel moet kunnen doorgaan. Daar is een continu verleggen van wegen en looproutes en creëren van tijdelijke situaties voor nodig, zo vertelden opdrachtgever en aannemer. Dirk-Jan en Michel maakten er een boeiend en spannend verhaal van dat bij de infrabouwers veel ontzag voor de complexe opgave en bewondering voor de oplossingen oogstte. 

Serieus verhaal

Van de aansluitende presentatie werden de Bouwend Nederland-leden minder vrolijk. DirkJan Reijersen van Buuren van Grondbalans deed de aanwezigen uit de doeken wat de PFAS-problematiek nou eigenlijk is, waar het allemaal om draait, waarom dit de sector zo veel schade berokkent en of er al licht aan het eind van de tunnel te zien is. Geen vrolijkmakend verhaal maar wel zeer interessant en relevant voor de doelgroep. De aanwezigen konden met veel inhoudelijke vragen bij Reijersen van Buuren terecht. Hoewel de directe zorgen omtrent PFAS niet werden weggenomen leverde de presentatie een schat aan informatie op voor de aanwezigen. 

De afsluitende rondleiding krikte de stemming weer aardig op. De vijftig man sterke delegatie kreeg een toer door de KLM Boeing 747-400 ‘City of Bangkok’ die Corendon in de achtertuin van het hotel heeft laten neerzetten. De gids van de hotelketen nam de infrabouwers mee door de imposante jumbojet, liet onder meer de cockpit en de slaapruimte van de stewardessen zien en vergastte het gezelschap op een aantal tot de verbeelding sprekende anekdotes. 

De excursie, tevens de laatste bijeenkomst van het jaar voor het Infraplatform Randstad Noord,  werd afgesloten in de Skybar bovenin het hotel met een borrel, een walking dinner en een fantastisch uitzicht over de luchthaven.