6 tips: Zo lukt uitstootvrij bouwen

donderdag 28 november 2019
Afbeelding 6 tips: Zo lukt uitstootvrij bouwen

Emissievrij bouwen lukt als iedereen meedoet. Daarom 6 tips voor de hele bouwketen. Wat kan kunt u doen?

Emissieneutraal bouwen in 2030 aan de weg en op de bouwplaats is volgens Anne Fokke de Vries, secretaris van KOMAT, de adviesgroep van Bouwend Nederland over bouwmaterieel haalbaar. Gerard van der Veer, hoofdmateriaalbeheer van GMB neemt dit streven mee in het investeringsbeleid en vertelde op de Bouwmachine Kennisdag hoe dat in de praktijk gaat. Beide deskundigen benadrukken dat bouwers goed op weg zijn, maar dat ideaal van de uitstootvrije bouwplaats alleen lukt als elke partij in de bouwketen samenwerkt en zijn rol pakt. Daarom bieden beide specialisten een aantal tips.

1- Overheid: Vertaal beleid naar praktijk

De overheid moet als opdrachtgever niet alleen duurzaamheid nadrukkelijker meenemen in haar aanbestedingen, maar ook de vertaalslag maken naar de praktijk. “Als er voor wordt gekozen om straks volledig elektrisch te gaan werken op de bouwplaats, besef dan ook dat er voldoende stroom moet zijn. Het helpt dan niet als een aanvraag voor een bouwaansluiting voor zwaar materiaal negen maanden op zich laat wachten, want dan is het werk al gedaan”, stelt Van der Veer. “En vaak is er op een bouwlocatie simpelweg geen stopcontact voor zwaar materieel. Een bouwlocatie is namelijk soms ook gewoon een stuk dijktraject midden in het civiele veld.

2- Overheid: stimuleer waterstof

Stimuleer waterstof als vervanger voor diesel. Maak waterstof goedkoper en zorg dat je zo de concurrentie aan kan gaan met diesel”, tipt De Vries. Als wetgever moet de overheid nadenken over hoe het voor bouwers mogelijk wordt om verouderd materiaal toch snel te vervangen. “Er is een landelijke opkoopregeling voor verouderde dieselauto van particulieren. Waarom komt er geen soortgelijke maatregel voor bouwmaterieel? Dat versnelt de vergroening van het grote materieel’, oppert Van der Veer.

3- Projectontwikkelaar: financier emissie loos bouwen

Neem investeringen voor duurzaamheid mee in de financiering adviseert De Vries: “Projectontwikkelaars moeten beseffen dat emissievrij werken extra financiering kan vragen. Kredietverstrekkers zoals banken zouden hier meer rekening mee moeten houden. Onderzoek goed welke mogelijkheden er zijn, vaak is er meer mogelijk dan eerst werd gedacht”, aldus De Vries.

4- Leveranciers: Benut Nederland als proeftuin

Aanbieders van groot bouwmateriaal zoals graafmachines komen van buiten Nederland, maar dat weerhoudt hen volgens De Vries niet om het gesprek met Bouwend Nederland aan te gaan: “Leveranciers willen dat hun producten ook na 2030 trendsettend zijn. Nederland loopt iets harder dan andere landen en biedt de kans nieuw materieel te testen. Dat moet meer zijn dan een mooi prototype presenteren, maar echt machines waar we gelijk uitstootvrij mee aan de slag kunnen.”

5- Bouwers: Ontwikkel groene genen

“De weg naar zero-emissie is een weg naar verbrandingsmotorvrij werken. Of het nu gaat om een kettingzaag of een waterpomp, ik kijk of er een alternatief is voor die motor. Er is veel mogelijk, maar je moet wel goed om je heen kijken en de keuze maken”, stelt Van der Veer. Hij wijst er op dat het belangrijk is dat bouwers groen denken: “Mijn directie onderkent de noodzaak om groen te denken. Leg ik de keus voor tussen 9 vervuilende aggregaten voor op de bouwplaats of voor hetzelfde geld drie emissievrije apparaten, dan is de keus voor de schone drie snel gemaakt. Ook buiten ons bedrijf maken bouwers zulke afwegingen. Voor kleinere ondernemers is dat lastiger, maar doordat we elkaar inspireren, dan ontwikkelen we groene genen. Het is steeds vanzelfsprekender om te kiezen voor emissievrij.”

6- Allen: WERK SAMEN!

Zowel de secretaris van KOMAT als het Hoofd Materieelbeheer benadrukken het belang van samenwerking. “Er is niet één oplossing, maar we moeten samen zoeken naar de verschillende mogelijkheden. Zet samenwerking daarom maar in hoofdletters tussen de tips”, aldus De Vries.