Afdeling Amsterdam loopt warm voor Johan Cruijff Arena

donderdag 28 november 2019
Afbeelding Afdeling Amsterdam loopt warm voor Johan Cruijff Arena

De laatste ledenbijeenkomst van het jaar bracht de bouwers van de afdeling Amsterdam naar de tempel van de hoofdstad, de Johan Cruijff Arena. Meer dan vijftig deelnemers hoorden over Wet Kwaliteitsborging, Ajax en energie.

Voorzitter van afdeling Amsterdam Martin Eman begon de bijeenkomst met een terugblik op 2019 en een toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen. Belangenbehartiging passeerde de revue, de diverse overleggen die de afdeling heeft met burgemeester en wethouders en programmamanagers van de diverse gemeentelijke programma’s. Ook haalde hij de bijeenkomsten aan, bijvoorbeeld die over Bouwlogistiek in Bouwhub Amsterdam Voor de Amsterdamse bouwers zijn de ontwikkelingen rondom bouwlogistiek in de hoofdstad immers uiterst relevant. Vandaar dat ook de zero-emissie pilot aan de orde kwam, die Bouwend Nederland in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam organiseert.  De terugblik betrof vooral positieve zaken. Maar er was ook aandacht voor minder vrolijke dingen zoals PAS en PFAS. Met een korte toelichting praatte Joost Swaan de aanwezigen bij over de problematiek, de ontwikkelingen en de rol van Bouwend Nederland.

Wet Kwaliteitsborging 

Aansluitend gaf Ruben Heezen een presentatie over de Wet Kwaliteitsborging. De wet treedt per 1 januari 2021 in werking maar de adviseur Markt & Overheid benadrukte het belang om er nú al mee te oefenen in pilotprojecten. Het is met name van belang dat de dossiervorming aangaande een project op orde wordt gemaakt zodat de opleverdocumentatie door een kwaliteitsborger kan worden beoordeeld.  

Baden in luxe

Marcel Toet van BAM Bouw en Techniek nam de leden vervolgens mee door de JC Arena met een presentatie over alle duurzame ontwikkelingen in het immense stadion. Van zonnepanelen op het dak tot de mega-batterij in de kelder. Die is samengesteld uit oude batterijen van elektrische auto’s en kan, gevoed door zonne-energie, een eventuele stroomstoring opvangen zodat evenementen ongehinderd door kunnen gaan.

Hoogtepunt van de bijeenkomst was uiteraard de échte rondleiding door de JC-Arena. Dagdromen langs de lijn en in de dug-out, een kijkje in de prachtige luxe Ajax-kleedkamer en de sobere ruimte voor de tegenstander en natuurlijk veel anekdotes van de enthousiaste gids. 

De geslaagde ledenbijeenkomst werd afgesloten met een borrel en een buffet en veel napraten over vooral de Wet Kwaliteitsborging. Laat werd het niet want iedereen wilde op tijd thuis zijn om de verrichtingen van Ajax in Lille te volgen.