Documentaire “Jongens van de Bouw”

Afbeelding Documentaire “Jongens van de Bouw”
dinsdag 10 december 2019

Een lach, een traan en vroeg opstaan 

 

De afgelopen twee jaar filmde documentairemaker Geertjan Lassche op de bouwplaats van Heijmans aan de Rotterdamse Bananenstraat. Van eerste paal tot oplevering. Bij storm, vorst en tropische temperaturen. Met als doel: de wereld achter de bouwhekken tonen zoals die écht is. Schijnwerpers zetten op de mensen die elke dag weer keihard werken om woningen, kantoren en wegen te realiseren. Het eindresultaat is Jongens van de Bouw. De film laat diverse vraagstukken zien die spelen in de bouw, maar eigenlijk ook in heel Nederland.  In de trailer die hier en daar al op social media werd gedeeld komen een aantal van deze punten in korte tijd achter elkaar voorbij. Daar schrokken een aantal mensen van. Heijmans is juist trots op de documentaire die anderhalf uur duurt.

  

Waarom deze film? Een toelichting van Heijmans

 

Toen filmmaker Geertjan Lassche ons vroeg of hij een van onze projecten mocht volgen, moesten we daar wél even over nadenken. Maar uiteindelijk gingen we akkoord omdat we het mooi vinden hoe Geertjan mensen in beeld brengt. Zonder franje, niets in scène gezet. Dat past bij de bouw.

De werkelijkheid laten zien kan soms humoristisch zijn, en soms pijnlijk. Dat we daarmee ook de schijnwerpers zetten op vraagstukken rondom veiligheid en duurzame inzetbaarheid, beseffen we ons terdege. Beseffen we hoezeer we vakmensen nodig hebben? Hoe halen onze oudere vakmensen op een goede manier hun pensioen? Hoeveel werkdruk vinden we acceptabel? Hoe verhoudt de werkdruk zich tot veilig werken? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen ’s avonds weer gezond thuis komt 
De film is als een pasfoto, een momentopname van een bouwplaats. Deze bouwplaats verandert steeds en zal er in de toekomst heel anders uitzien dankzij de energie die wij stoppen in het verbeteren, verslimmen en verduurzamen van Heijmans.  We hopen dat deze film mensen aan het denken zet en we gaan graag hierover in gesprek, zowel binnen als buiten Heijmans. 

 

Wanneer te zien? 

 

Zondagavond 15 december om 20.25 uur  

bij BNNVARA op NPO2 

 

Interview met documentairemaker Geertjan Lassche

 

Heijmans stelde Geertjan Lassche een vijftal vragen over zijn fascinatie voor de wereld van de bouw en over wat hem opviel tijdens de opnames..

Je kunt het interview hier nalezen.