In 2020 wel of geen bijtelling betalen? Beslis dat nu!

dinsdag 17 december 2019
Afbeelding In 2020 wel of geen bijtelling betalen? Beslis dat nu!

In principe kun je één keer per kalenderjaar bepalen of je je zakenauto wel of niet gaat bijtellen. Krijg je komend jaar een andere leaseauto? Houd daar dan nu al rekening mee. Op 1 januari 2020 staat het keuzemoment weer voor de deur.

Als je besluit om de zakenauto niet bij te tellen, dan mag je privé niet meer dan 500 km met de auto rijden. Je moet dit kunnen aantonen met behulp van een rittenregistratie. Deze registratie mag op allerlei manieren worden aangeleverd; zowel digitaal als op papier. De wijze waarop je je rittenregistratie aan de Belastingdienst overhandigt is niet aan regels gebonden. Bij wijze van spreken voldoet de achterkant van een sigarendoos ook. De inhoud van de registratie moet wél voldoen aan bepaalde eisen: dag, tijd en of het een zakelijke of privé rit is moet aangetoond worden.

Als bij een controle de rittenregistratie niet correct is, kan dat betekenen dat de bijtelling met terugwerkende kracht moet worden betaald, plus een boete van 100%. Uit recent onderzoek blijkt dat 33% wel eens door de Belastingdienst is gecontroleerd.

Wanneer keuze wel of niet bijtellen?

De keuze voor wel of niet bijtellen is slechts op een paar momenten te bepalen en geldt tot het einde van het kalenderjaar:

  1. Als je voor het eerst een leaseauto gaat rijden;
  2. Als je van werkgever gaat wisselen;
  3. Bij een nieuw kalenderjaar.

Voorbeeld: als je halverwege het jaar een elektrische auto krijgt en daarmee wil beginnen met bijtellen, dan moet je ook over alle voorgaande maanden tot en met januari alsnog de bijtelling betalen. Wil je halverwege het jaar niet meer bijtellen, omdat je nieuwe benzine- of dieselauto 22% bijtelling heeft in plaats van de lagere 14% van je vorige leaseauto? Dan moet je alsnog tot en met december de bijtelling betalen voor de auto die je die maanden ter beschikking hebt gekregen.

Gemak dient de mens

Er zijn veel soorten systemen op de markt en die zijn niet allemaal even goed. De Belastingdienst heeft daarom normen opgesteld en er is een onafhankelijke keurmerk, van Stichting Keurmerk Ritregistratiesystemen, die deze ritregistratiesystemen controleert en deze keurmerken toekent. Op de website kan je een overzicht zien van alle keurmerksystemen zoals o.a. onze ledenvoordeelpartner GPS-Buddy. De Belastingdienst gaat bij een rittenregistratiesysteem met een keurmerk uit van een sluitende rittenregistratie. Ook voldoen deze systemen aan de strenge eisen van privacy en fraudebestendigheid.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je graag meer weten over het ledenvoordeel van GPS-Buddy? Neem dan contact op via 079 3 252 166 of mail naar voordeel@bouwendnederland.nl