Word hybride docent

Combineer je vak met parttime docentschap

Karin Oomen

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Zuid
Afbeelding Word hybride docent

Iedereen weet het: je leert het beste in de praktijk en van mensen uit de praktijk. Leerlingen die nu worden opgeleid zijn jouw toekomstige werknemers en collega's. Een goede opleiding is echter niet meer vanzelfsprekend, want veel techniekdocenten op vmbo- en mbo-scholen gaan de komende jaren met pensioen. Scholen zijn dringend op zoek naar opvolging, oftewel mensen die de praktijk al in de vingers hebben en hun kennis en ervaring willen overdragen op de volgende generatie (bouw)technici.

Talenten van de toekomst verdienen jouw kennis van nu. Word hybride techniekopleider of meld een van je werknemers aan voor dit scholingstraject. Combineer werken in de praktijk met parttime docentschap. Dat kan een dagdeel per week of een aantal uren per maand zijn. Koninklijke Bouwend Nederland en de gezamenlijke technische O&O-fondsen, Wij Techniek, A+O Metalektro en OOM doen daarom een beroep op jou of je collega. Docentschap biedt medewerkers in de techniek een uitdagend en motiverend perspectief en het helpt de scholen.

Hoe word je een hybride techniekopleider?

Wij zijn op zoek naar vakmensen met een technische opleiding en minimaal mbo werk- en denkniveau 4, die vooral met passie voor het mooie techniek-vak hun huidige baan willen combineren met lesgeven als hybride techniekopleider. Mensen die hun kennis willen overdragen en willen investeren in hun eigen ontwikkeling. Weet je nog niet helemaal zeker of hybride docentschap voor jou de juiste stap is? Bespreek de mogelijkheden met onze collega in jouw regio (zie onderaan deze pagina).

Hoe ziet het opleidingstraject er in het kort uit?

Na een intakegesprek wordt er een persoonlijk plan uitgestippeld. Er zijn ongeveer veertien stagemomenten (totaal 80 uur) gepland in het (v)mbo-onderwijs en achttien theoriebijeenkomsten (van 16.00 tot 20.30 uur). Het traject wordt afgesloten met een Pedagogisch Didactisch Diploma. Dit biedt een goede basis om zelfverzekerd aan de slag te gaan als gastdocent. Het betreft altijd een hybride constructie, je bent zowel werkzaam in de praktijk als in het onderwijs.

Dit zijn de voordelen voor de werkgever

Met het inzetten van je kennis en ervaring draag je actief bij aan een betere aansluiting tussen onderwijs en het bedrijfsleven voor de nieuwe generatie technici. Je stimuleert de ontwikkeling van jezelf of je medewerker(s) en daarmee het opleidingsklimaat in je bedrijf. Het motiveert de medewerkers die hierbij betrokken zijn maar ook hun collega's. Je bedrijf profiteert van de nieuwe kennis die binnenkomt. Je krijgt toegang tot een netwerk van toekomstige vakmensen en tot het beroepsonderwijs. Je bent gelijk toegerust om leerlingen intern op te leiden voor jouw bedrijf. 

Scholingsvoucher en informatie

Om je als techniekopleider te kunnen scholen bieden we onze leden een scholingsvoucher van €1500 aan. Neem voor meer informatie over het scholingstraject of over werken in het techniekonderwijs contact op met onze collega in jouw regio:

Regio Oost
Anne de Jonge
Bel Anne op: 055-3686868 / 06-11367399
Regio Zuid
Karin Oomen
Bel Karin op: 013-5350510 / 06-53831706
Regio Noord
Kees Vianen
Bel Kees op: 06-13061828
Regio Randstad Zuid
Vera van Rossem
Bel Vera op: 079-3252272 / 06-15072137
Regio Randstad Noord
Vincent Zijlstra
Bel Vincent op: 020-5756700 / 06-53153024