Computercriminaliteit en cybersecurity

Hoe kun je de risico's van cybercrime beter beheersen?

Afbeelding Computercriminaliteit en cybersecurity

Steeds meer ondernemers hebben te maken met computercriminaliteit. Dit geldt ook voor bouw- en infra bedrijven. Het hoge tempo waarop de sector digitaliseert maakt het werk makkelijker en vaak ook leuker. Deze digitalisering kent ook een keerzijde. Steeds vaker maken leden melding van computercriminaliteit. Geen reden om te stoppen met digitalisering, wel aanleiding om de digitale veiligheid in de organisatie op orde te brengen. Bouwend Nederland helpt daarbij.

Waar het om draait, is risicomanagement. Niet alleen van degene die verantwoordelijk is, maar van de gehele organisatie. De techniek en andere maatregelen kunnen veel leed voorkomen. Alertheid van alle collega’s helpt schade voorkomen of minimaliseren als de techniek een keer faalt. Om leden zo goed mogelijk te ondersteunen is Bouwend Nederland een samenwerkingsverband aangegaan met het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het DTC biedt onder meer kennis, informatie en advies. Daarnaast ontwikkelt het DTC tools voor bedrijven om zelf aan de slag te gaan met cyberweerbaarheid, zoals een basisscan cyberweerbaarheid.

Direct van start met cybersecurity

Met deze 5 basisprincipes heb de bassiveiligheid in jouw bedrijf in een handomdraai op orde.

Nu beginnen

Zelf aan de slag: 5 basisprincipes

De cyberrisico's voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt. Andere voorbeelden van dit soort risico's zijn geen toegang meer hebben tot je bestanden of een aanvaller die toegang krijgt tot je systemen. Middels 5 basisprincipes kan elke ondernemer aan de slag de basisveiligheid te organiseren en daarmee weerbaarder te worden. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven. Wacht dus niet langer en ga direct aan de slag zodat jouw bedrijf weerbaarder is tegen cyberrisico's. Grote ondernemingen met een eigen ICT-afdeling zijn niet direct de doelgroep van de basisprincipes.

Bekijk hier de 5 basisprincipes en stappenplannen voor het organiseren van basisveiligheid

Basisscan Cyberweerbaarheid

Bovenstaande adviezen en bijbehorende acties gelden uiteraard voor alle medewerkers van het bedrijf en niet alleen de medewerkers die zich met IT-taken bezig houden. Ook hierin geldt het principe dat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. Dit begint bij bewustwording van de risico’s en deze ook bespreekbaar met elkaar te maken.  Zijn alle bovenstaande adviezen opgevolgd en alle stappen doorlopen? Doe dan de Basisscan Cyberweerbaarheid en ontdek hoe jouw bedrijf ervoor staat! Deze scan kun je in 5 minuten uitvoeren en geeft je inzicht in de cyberweerbaarheid van je onderneming aan de hand van de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Start hier de Basisscan Cyberweerbaarheid

 

Bouwend Nederland Cyberverzekering

Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en dek deze risico’s af met de uitgebreide Cyberverzekering van Bouwend Nederland!

Lees meer