Binnen Bouwend Nederland heeft veiligheid topprioriteit. Jaarlijks gebeuren er teveel ongelukken in de bouw- en infrasector. We staan helaas nog steeds in de top 3 van meest onveilige sectoren. Dat willen we veranderen. Met het meerjarenprogramma Veiligheid wil Bouwend Nederland de veiligheidsrisico’s in de sector elimineren dan wel beheersbaar te maken. We doen dat door de veiligheidsrisico's in de bouw- en infrasector zichtbaar en beheersbaar te maken onder meer door preventieve veiligheidsmaatregelen en monitoring. Via de campagne Bewust Veilig, Iedere Dag is onze sector dagelijks bezig met het verbeteren van alle aspecten van veiligheid. 

Inzicht in ongevallencijfers
Verder werken we aan meer inzicht in de ongevallencijfers, zodat risico’s beter inzichtelijk worden en gericht maatregelen kunnen worden ontwikkeld. Ook maakt Bouwend Nederland zich sterk voor het verbeteren van het lerend vermogen van de sector.  

Samenwerking en onderzoek
Binnen het meerjarenprogramma Veiligheid werken we nauw samen met de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook doen we onderzoek naar een specifieke risico’s in de bouw zoals bijvoorbeeld het vallen van hoogte, instortingsgevaar en aanrijdgevaar. Veiligheid in de sector wordt binnen het meerjarenprogramma breed opgepakt: van veiligheid van de bouwplaats, het bouwwerk, de omgeving, gevaarlijke stoffen tot aan gezond werken.

 

De bouw scoort opnieuw te hoog in de ranglijsten van onveilige sectoren: we moeten alles op alles zetten om dit te veranderen. Elk dodelijk ongeval is er één te veel. Vandaar onze ambitie om alle dodelijke ongevallen te voorkomen.