Afbeelding Terugblik op de eerste Future Builders Day

Terugblik op de eerste Future Builders Day

Wil jij kennismaken met de toekomst? Bekijk onze action tracks!

De allereerste Future Builders Day is een feit. Het was een spectaculair evenement waar studenten en young professionals de verbinding met bedrijven uit de bouw en infra maakten - misschien wel met hun toekomstige werkgever. Je kon netwerken, speeddaten, je laten inspireren door een van de sprekers en deelnemen aan action tracks als 'Will Future Builders be robots?', 'Building Big Data' en 'Future Builders, Circulair Builders'. Kon jij er niet bij zijn of wil je nog een van de andere action tracks terugkijken, scroll dan hieronder naar de action tracks van jouw keuze.

Action Tracks Will Future Builders be robots? 

Ben je benieuwd hoe je van afvalhout met behulp van hightech scantechniek, parametrisch ontwerpen en robots een circulair kozijn kan maken? Of hoe je het traditioneel proces van metselen kunt robotiseren? Aan de hand van enkele studentenonderzoeken bespreekt Wasim Haji in deze Action Track de toekomstvisie van de bouw.

Robotisering in de bouw. 
WASIM HAJI, Docentonderzoeker, teamleider, projectleider
Hogeschool van Amsterdam | Heddes Bouw en Ontwikkeling

Aan de hand van ervaringen met 3D Betonprinten laat Marijn Bruurs zien welke impact nieuwe technieken kunnen hebben op de bouwsector en wat er als Future Builder van je wordt verwacht in de bouwsector van morgen.

3D betonprinten: de lessen van de eerste stap naar gedigitaliseerde bouwplaats van de toekomst.
MARIJN BRUURS, Consultant Digital Construction
Witteveen+Bos

“Oude technologieën als massaproductie waren gewoonweg niet geschikt voor de bouwsector, maar nieuwe technologieën als robotisering en vooral digitalisering kunnen het aantal innovaties in de bouw wel flink laten toenemen”. Waarom dat zo is vertellen Maurice van Sante en Theo Opdam je in deze Action Track.

Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks.
MAURICE VAN SANTE, Senior econoom bouw
ING Economisch Bureau
THEO OPDAM, Algemeen directeur en eigenaar 
Plegt-Vos Bouwgroep

Action Tracks Future Builders Logistics

Waarom gaat de stad op slot voor bouwlogistiek? Hoe gaan slimme bouwers hiermee om? Wat kan samenwerking in bouwhubs betekenen? Wat moet je als jonge bouwprofessional weten over bouwlogistiek? Walther Ploos van Amstel geeft in zijn Action Track tijdens Future Builders Day antwoord op deze vragen en zoveel meer.

Slimme bouwlogistiek.
WALTHER PLOOS VAN AMSTEL, Lector Citylogistiek 
Hogeschool van Amsterdam

Anton Gorter geeft in zijn Action Track op Future Builders Day een korte toelichting over bedrijf Civiele Technieken deBoer en zijn rol binnen het bedrijf. Hij gaat dieper in op de uitdrukking Bouwen = transporteren!

Let’s get big things moving.
ANTON GORTER, Projectleider 
Civiele technieken deBoer bv

Sebastian Hegeman vertelt in zijn Action Track op Future Builders Day meer over het belang van bouwlogistiek, ketensamenwerking en Bouw Hubs.

Bouwlogistiek maakt het verschil.
SEBASTIAN HEGEMAN, Bouwlogistiek Coördinator
VolkerWessels Materieel & Logistiek


Action Tracks Future Builders, Smart Builders

Er is veel verwarring rondom de vraag wat Artificial Intelligence nu precies is. In deze Action Track van Professor André Dorée komt dit uitgebreid ter sprake en gaan we op zoek naar de lange termijnontwikkeling van deze innovatie voor het oplossen van technische, ontwerp en maatschappelijke problemen in de gebouwde- en leefomgeving. Een echte aanrader als je je (verder) wilt ontwikkelen in AI.

Verandering en technologie-acceptatie in de bouwsector.
ANDRÉ DOREE, Professor Construction Industry Dynamics & hoofd van het departement Construction Management and Engineering
Universiteit Twente

Willem Michielsen geeft in zijn Action Track tijdens Future Builders Day meer uitleg over hoe Heijmans invulling geeft aan een gezonde leefomgeving door te verslimmen.

Hoe creëer je een gezonde leefomgeving?
WILLEM MICHIELSEN, Programmamanager digitaal bouwen Heijmans Infra

Jim Stolze geeft zijn visie op een toekomst met Artifical Intelligence. We zitten in een nieuwe fase van digitale transformatie en hoe gaat de bouwsector hier mee om? Data, algoritmen en kunstmatige intelligentie; wat kun je ermee in je dagelijkse werk?

JIM STOLZE
Schrijver, tech-ondernemer en innovatie-deskundige

Action Tracks Building Big Data

Het belang van data en digitalisering voor het werk van Rijkswaterstaat staat centraal. Digitalisering is één van de topprioriteiten van de minister en het bestuur van Rijkswaterstaat. Er wordt een kijkje in de keuken gegeven waar een grote organisatie zich op richt om de stap naar de toekomst te maken. Vooral AI en Digital Twins krijgen hierbij veel aandacht. In deze Action Track op Future Builders Day vertaalt Roeland deze modebegrippen concreet vertaald naar het gebruik voor maatschappelijke opgaven.

De digitale transitie van Rijkswaterstaat: naar een data-gedreven organisatie.
ROELAND ALLEWIJN, Chief Data Officer
Rijkswaterstaat

Joris ontdekt samen Coen en de bezoekers van Future Builders Day wat de toekomst van de industrie is. Hoe zien zij die? Wat is hun visie? Wat zijn mogelijk de grote uitdagingen? En waar liggen de kansen?

Building on Data.
JORIS JEELOF, CEO RoadEO
COEN FABER, Co-Founder Futurepreneurs

Cunera Smit gaat in haar Action Track dieper in op de verschillende urban challenges en innovaties. Ze geeft voorbeelden van de Smart Cities die al bestaan en geeft het belang aan van connectiviteit.

No time to waste.
CUNERA SMIT, Business Developer
VolkerWessels Telecom

Action Tracks Future Builders, Circulair Builders

Evert-Jan Velzing gaat in zijn Action Track op Future Builders Day dieper in op het belang en de kansen van circulair bouwen.

Ketens in Kaart: Hergebruiksmogelijkheden van materialen uit gebouwen.
EVERT-JAN VELZING, Onderzoeker
Hogeschool Utrecht

Willem Peter Ouwehand bespreekt het belang van invloed op de processen om innovatieve en duurzame oplossingen in de bouw te realiseren. Door de dingen duurzaam samen met partners te doen als team levert dat meer efficiency, kwaliteit en plezier op met als resultaat een lagere kostprijs. Innovatie speelt hierbij een belangrijk rol en moet op nr.1 gezet worden. Het is dus belangrijk om voldoende budget aan innovatie toe te kennen.

Innovatie Woningbouw en Circulariteit.
WILLEM PETER OUWEHAND, Algemeen directeur
Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen

In deze Action Track tijdens Future Builders Day vertelt Wim Sturris dat de nieuwe en innovatieve generatie vakmanschap het verschil gaat maken van tekentafel tot en met bouwplaats, inclusief een retoursysteem van gebouwen.

De toekomst vooruit, een nieuwe generatie.
WIM STURRIS, 
Directeur bestuurder
De Groot Vroomshoop Groep 

Action Tracks Future Builder Start Up

Alexander Gunkel deelt in zijn Action Track op Future Builders Day zijn persoonlijke ondernemersreis met als doel praktische tips en overwegingen te geven aan Future Builders Day die zelf een bedrijf willen opstarten.

The Startup Way. 
ALEXANDER GUNKEL 
Serial Entrepreneur, Founder and Managing Director
Space4Good  

Frans Taminiau introduceerde op Future Builders Day het werkveld (why), het bedrijf Unibrick (how) en de bijhorende activiteiten (what). Hij gaf ook meer uitleg over de toekomstplannen van Unibrick.

Afval als motor voor ontwikkeling.
FRANS TAMINIAU, Co-Founder
Unibrick

Talitha Muusse sluit de eerste editie van Future Builders Day af met een recap van de dag en een pubquiz.

Onze sprekers
  

Talitha Muusse (dagvoorzitter)

Ondernemer, gangmaker en opiniemaker

Talitha Muusse is ondernemer, gangmaker achter Blikverruimers en opiniemaker op radio en televisie over thema’s als diversiteitsbeleid, duurzaamheid en sociaal ondernemerschap. Talitha adviseert bedrijven over duurzaamheid, talentontwikkeling en de samenwerking met de jonge generatie. Ook is ze de drijvende kracht achter de Energieboot: een netwerk bestaande uit meer dan vijftig bedrijven die young professionals helpen bij het ontwikkelen van duurzame energieprojecten. 

Een recent initiatief dat Talitha lanceerde is Blikverruimers; een platform en opleiding voor young professionals die een plek aan de bestuurstafel willen bemachtigen. Kenmerkend voor de initiatieven van Talitha is dat ze maatschappelijke idealen probeert te combineren met commerciële activiteiten; impact first!

    
    

  
Deborah Nas (Keynote)

Technologie-trendwatcher, ondernemer en professor

Als professor, ondernemer én trendwatcher staat Deborah Nas bekend als vernieuwer in hart en nieren. Ze acteert op het snijvlak van psychologie, technologie en business. Ze geeft je tijdens haar inspirerende presentaties verhelderende inzichten in een wereld waarin technologische vernieuwing markten volledig op hun kop zet. Als innovatiespecialist helpt ze grote én kleine organisaties met vernieuwing. Ze specialiseert zich in het bepalen van nieuwe groeirichtingen, het verzinnen van nieuwe producten en diensten en het transformeren van organisaties.

Sinds enkele jaren is Deborah Nas deeltijdprofessor ‘Strategic design for technology-based innovation’ bij Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hier houdt zij zich bezig met strategische vraagstukken omtrent nieuwe technologieën. Daarnaast is Deborah commissaris bij Hardt Hyperloop, lid van de raad van advies van Bright River en bestuurder bij stichting Cre8.

  
Jim Stolze (Lunchbreak)

Schrijver, tech-ondernemer en innovatie-deskundige

Jim Stolze is schrijver, tech-ondernemer en staat bekend als innovatie-deskundige door zijn werk voor RTLZ en Singularity University. Met zijn bedrijf Aigency levert hij zelflerende systemen aan onder meer Heineken, Talpa en het Ministerie van VWS. Zijn boek "Algoritmisering, wen er maar aan" was in 2019 een van de best verkopende boeken op Managementboek.nl.

Daarnaast is hij de initiatiefnemer van de Nationale AI-Cursus, een gratis online lesprogramma voor iedereen die meer wil weten over data, algoritmen en kunstmatige intelligentie. De cursus is een groot succes: meer dan 20.000 volwassenen namen al deel en in september 2019 lanceerde koningin Maxima een versie speciaal voor kinderen.

  
Arjan Adriaanse (Keynote)

Wetenschappelijk directeur, Hoogleraar Bouwprocesintegratie & ICT

Arjen Adriaanse is wetenschappelijk directeur bij TNO Bouw, Infra & Maritiem en hoogleraar Bouwprocesintegratie & ICT aan de Universiteit Twente. Vanuit zijn rol bij TNO is hij onder andere verantwoordelijk voor de meerjarige kennis- en innovatieprogramma’s van de Unit. Een belangrijk speerpunt binnen deze programma’s is de ontwikkeling van (netwerken van) predictive twins van bouwwerken in de gebouwde omgeving. Arjen is, zowel vanuit rollen in de wetenschappelijke wereld als de bouwpraktijk, al meer dan 20 jaar actief op snijvlak van Bouw en ICT. Eerst hield hij zich bezig met ERP-systemen, later met BIM en de laatste jaren zijn hier digitale technologieën als kunstmatige intelligentie en predictive twins aan toegevoegd. Organisatorische veranderingen in de bouw- en infrasector die samenhangen met het (intensievere) gebruik van digitale technologieën en informatie hadden en hebben daarbij sterk zijn interesse.

Tanja Nolten (Energie OntwerpChallenge 2021)

Stichting SMARTCirculair / founder en programmamanager studentenchallenges

Tanja Nolten is initiatiefnemer van de Bouw OntwerpChallenge en de Energie OntwerpChallenge van Stichting SMARTCirculair. Daarvoor heeft zij het platform BetterWorldSolutions.eu opgericht om de internationale samenwerking tussen partijen te stimuleren die zich bezig houden met innovaties in de thema’s energie, bouw/infra en water.

Omdat er steeds meer vraag uit de markt kwam naar jongeren met een technische opleiding en omdat we met Nederland en de wereld voor de gigantische opgave staan om de klimaatstijging te kantelen, is zij in 2018 gestart met SMARTCirculair: een projectbureau dat is gespecialiseerd in het verbinden van Onderwijs, Ondernemers en Overheid rond de klimaatthema’s circulair bouwen en de energietransitie. 

Studententeams Energie OntwerpChallenge 2021

Adam Ouarghi en Haitem Saadouni, team Young Engineers van Midden Nederland, leggen uit hoe ze aan de hand van het piëzo element trillingen willen omzetten in energie.

Martijn Wielinga en Gerrit Dijkstra, team Energy Rims van het Friesland College, leggen uit hoe ze door het gebruik van magneten en spoeldraad in de velgen van een auto energie kunnen opwekken tijdens het rijden.

Anas Almasri en Willem Vonk, team Fast Magnet Energy van het Friesland College, leggen uit hoe we energie kunnen opwekken uit de snelweg van de toekomst.