Afbeelding Future Builders Day | Sprekers action tracks | ronde 3

Future Builders Day | Sprekers action tracks | ronde 3

Sprekers action tracks - ronde 3

Tijdens Future Builders Day staan verschillende inspirerende sprekers klaar om jullie mee te nemen in de praktijk van de bouw en infra. Verspreid over drie rondes kan je zelf kiezen uit diverse onderwerpen waaronder 'Will Future Builders be robots?' en 'Building Big Data'. Maak op deze pagina kennis met de sprekers uit ronde 3 en bekijk welke action track voor jou het meest interessant is.

Will Future Builders be Robots? 

MAURICE VAN SANTE - Industrialisatie in de bouw
Senior econoom bouw, ING Economisch Bureau

Maurice van Sante is als senior econoom werkzaam bij het ING Economisch Bureau. Hij focust zich op de ontwikkelingen in de bouw- vastgoedsector. Speciale interesse heeft hij daarbij voor het gebruik van nieuwe technologieën. Hoe kunnen deze de bouw- en vastgoedsector efficiënter maken? Zijn laatste onderzoek gaat over de kansen maar ook de risico’s van industrialisatie in de bouw. 


THEO OPDAM
- Industrialisatie in de bouw
Algemeen directeur en eigenaar, Plegt-Vos

Theo Opdam is algemeen directeur en eigenaar van familiebedrijf Plegt-Vos. Hij begon zijn loopbaan als projectmanager bij DHV om vervolgens over te stappen naar Plegt-Vos in de rol van Manager Vastgoedontwikkeling en daarna als directeur van Plegt-Vos Noord. Sinds 2007 is hij algemeen directeur van Plegt-Vos en sinds 2017 ook enig aandeelhouder. Eind 2020 maakte Plegt-Vos bekend dat het als eerste in Nederland start met de bouw van een gerobotiseerde fabriek voor de jaarlijkse productie van duizenden kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten. Begin 2022 zal de gerobotiseerde huizenfabriek operationeel zijn.

Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks 

“De bouw wordt vaak afgeschilderd als een traditionele sector die wars is van innovatie. Maurice gelooft daar er echter helemaal niks van. Het klopt volgens hem dat de bouw afgelopen decennia achterbleef met innovatie maar dat ligt niet aan de bouwbedrijven. “Oude technologieën als massaproductie waren gewoonweg niet geschikt voor de bouwsector”, zegt hij, “Nieuwe technologieën als robotisering en vooral digitalisering kunnen het aantal innovaties in de bouw wel flink laten toenemen”. Waarom dat zo is vertellen Maurice van Sante en Theo Opdam je in de action track: Bouw digitaliseert volop maar industrialiseert nauwelijks. 

Future Builders Logistics

SEBASTIAN HEGEMAN - bouwlogistiek maakt het verschil
Bouwlogistiek Coördinator, VolkerWessels Materieel & Logistiek

Sebastian Hegeman (1989) is Bouwlogistiek Coördinator bij VolkerWessels Materieel & Logistiek (VWML)een verregaande samenwerking tussen VolkerWessels Bouwmaterieel (VWB) en Volker Stevin Materieel (VSM).  

Hij heeft de opleiding Bouwtechnische bedrijfskunde afgerond een werkt sinds 1 oktober 2018 bij de Materieeldienst van VolkerWessels (nu VWML). In de eerste plaats verantwoordelijk voor het logistieke proces van MorgenWonen, daarnaast betrokken en o.a. verantwoordelijk voor het verder uitrollen van het concept van de BouwHub naar verschillende steden in Nederland. Ook houdt hij zich bezig met innovatie binnen de bouw. Zo is hij betrokken bij diverse projectgroepen, gelieerd aan universiteiten, hogescholen en TNO waarin verdere digitalisering, data delen en optimalisatie in de dagelijkse processen centraal staan.  Daarnaast is hij nauw betrokken bij het concept van de Bouwhub voor binnenstedelijk bouwlogistiek. Hij heeft nauwe connecties met vooraanstaande gemeenten en grote provincies in het kader van duurzaamheid en innovatie. Bevordering en verbetering van levenskwaliteit staat hierin centraal. Met onze duurzame innovatie leveren wij een belangrijke bijdrage in de vermindering van CO2 en stikstof door o.a. vermindering van ritten. Ook wordt de hoeveelheid kilometers inzake het personeelsvervoer aanzienlijk gereduceerd. Door de vermindering van deze transportbewegingen dragen wij tevens bij tot een veiligere omgeving.  Ook is er minder omgevingsoverlast en is er een significante daling in de hoeveelheid afval. Het is zijn ambitie om de BouwHubs uit te rollen in alle stedelijke gebieden waar een positieve business case bestaat. Niet geheel onbelangrijk is dat door het concept van de BouwHub de doorlooptijd van de afbouw wordt verkleind en de arbeidsproductie wordt verhoogd. Sebastian maakt het verschil door het inzetten van een eenduidige logistieke dienstverlening, verdergaande digitalisatie, duurzaam materieel en logistieke hubs.  

Bouwlogistiek maakt het verschil 

In zijn action track zal Sebastian meer vertellen over het belang van bouwlogistiek, ketensamenwerking en Bouw Hubs.

Building Big Data

CUNERA SMIT - No time to waste
Business Developer, VolkerWessels Telecom

Cunera Smit is als Business Developer werkzaam bij VolkerWessels Telecom. VolkerWessels Telecom ontwerpt, bouwt en beheert de digitale infrastructuur. Cunera studeerde in 2013 af bij de faculteit Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, zowel in de architectuur als stedenbouw. Zij begon haar loopbaan bij de gemeente Dordrecht, waar zij als programmamanager Smart City voor het eerst met dit thema in aanraking kwam. Inmiddels loopt het onderwerp als een rode draad door haar carrière.

Cunera streeft naar innovatie in de vastgoed- en gebiedsontwikkeling, door connectiviteit als basis te zien voor de toekomstige ‘urban challenges’: ‘mobility’, ‘safety’, ‘energy’, ‘health’ en ‘waste’. Door de groei in de steden, wordt het namelijk steeds moeilijker om de woon- en werkomgeving goed in te richten en de steden leefbaar te houden. Daarnaast heeft een jaar Covid-19 laten zien dat onze afhankelijkheid van een goed functionerende digitale infrastructuur steeds groter wordt. Gebieden moeten daarom slimmer worden. Een Smart City is een stad waarin je dankzij de inzet van technologie de urban challanges het hoofd kan bieden. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken, werkt Cunera met andere VolkerWessels bedrijven en externe partners: zo maken we onze samenleving sterker en brengen we mensen dichter bij elkaar.

No time to waste

 • Urban challenges en innovaties
 • Smart Cities: Welke voorbeelden zijn er al
 • Connectiviteit: Het belang van vandaag

Future Builder Start Up

FRANS TAMINIAU - Unibrick: afval als motor voor ontwikkeling 
Co-founder, Unibrick

Product ontwerper (TU Delft 2003). Sinds mijn afstuderen ben ik gaan ondernemen en heb ik in de loop van tijd alles ontworpen dat er te ontwerpen valt. Vanaf 2012 ben ik me gaan verdiepen in de zogenaamde “wicked problems” en zodoende kwam ik ook bij het onderwerp van de circulaire economie en het plastic afval. De ervaringen van Community Plastics (nog steeds actief) zet ik nu in bij de ontwikkeling van Unibrick. 

Unibrick: afval als motor voor ontwikkeling 

 • Introductie mezelf 
 • Introductie werkveld (why) 
 • Introductie unibrick (how) 
 • Beschrijving activiteiten (what) 
 • Toekomst plannen 

Future Builders, Circulair Builders

WIM STURRIS - De toekomst vooruit, een nieuwe generatie
Directeur bestuurder, De Groot Vroomshoop Groep 

Wim Sturris is geboren op 1965. Hij is gestart als meestertimmerman en heeft zich opgewerkt tot de jongste aannemer in Nederland. In 1985 werd Wim als Nederlands kampioen timmeren uitgezonden naar Japan t.b.v. de internationale beroepenwedstrijden. Wim is gepassioneerd door bouwen en vakmanschap en is altijd maatschappelijk betrokken in diverse nevenfuncties:

 • Werkveld en adviescommissielid Lectoraat bouwkunde / bouwtechnische bedrijfskunde Hogeschool
 • Ad random juryvoorzitter Skills Heroes Bouwtimmeren
 • Voorzitter ondernemersvereniging
 • Commissaris woningstichting
 • Lid Advisory Board Interregionaal project Indu-Zero

De toekomst vooruit, een nieuwe generatie

 • Voorbeelden van de herontdekking van hout als bouwmateriaal in de NL bouwwereld en de kansen die het biedt voor maatschappij, economie en milieu.
 • De nieuwe en innovatieve generatie vakmanschap gaat het verschil maken van tekentafel tot en met bouwplaats, inclusief een retoursysteem van gebouwen.