Logo Bouwend Nederland
  1. Home
  2. Kennis
  3. Mobiliteit
  4. Routekaart op naar emissieloos bouwen

Routekaart Op naar emissieloos bouwen

Als ondernemer in de bouw- en infrasector moet je je voorbereiden op schoon en emissieloos bouwen. Denk daarbij aan: een emissieloos wagenpark, emissieloos materieel op de bouwplaats en slimme bouwlogistiek. We hebben de belangrijkste informatie en praktische hulpmiddelen voor je op een rij gezet.

De route naar schoon en emissieloos bouwen

In oktober 2023 sloegen overheden, marktpartijen en brancheorganisaties - waaronder Bouwend Nederland - de handen ineen en ondertekenden we het convenant SEB. De afspraken in het convenant gaan over de route naar schoon en emissieloos bouwen. Om je meer inzicht te geven in belangrijke data, hebben we alvast een handreiking voor je gemaakt. In onze routekaart Op naar emissieloos bouwen vind je ook links naar handige websites.

Geen kant en klare oplossingen

Schoon en emissieloos bouwen is nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat we je (nog) geen kant-en-klare oplossingen kunnen bieden. Ons advies is om je tijdig te verdiepen in elektrisch materieel – bijvoorbeeld via je leverancier of collega-ondernemers – en randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van nutsaansluitingen. Maak het onderwerp vooral ook bespreekbaar met je opdrachtgever om samen te kijken wat haalbaar is.

Download de routekaart

Praktijkverhalen

Laat je inspireren door deze praktijkverhalen.

Meerjarenprogramma Mobiliteit

De routekaart en inspirerende praktijkverhalen komen voort uit ons meerjarenprogramma Mobiliteit. Dit programma draagt bij aan het ontwikkelen van een nieuwe visie op mobiliteit in de brede zin.

Bekijk ook eens

Bagage voor het gesprek met je opdrachtgever

Om jou te ondersteunen bij je gesprekken met (decentrale) opdrachtgevers – gemeenten, provincies, waterschappen – hebben we een lobby-koffer gemaakt.

Stand van zaken: zero emissie-zones

Vanaf 2025 komen er zero-emissiezones voor stadslogistiek in grote gemeenten. We onderzoeken wat bouwbedrijven moeten doen om aan deze regels te voldoen.

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM)

De WPM is de rapportageverplichting over het zakelijke verkeer en woon- werkverkeer, per 1 juli 2024 verplicht voor elke organisatie met meer dan 100 medewerkers.