Bouwopleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond

Door Redactie, 15 januari 2018

Bouwopleidingen schieten als paddenstoelen uit de grond

Het groeiende tekort aan metselaars, timmermannen en andere vaklui baart de bouw steeds meer zorgen. Initiatieven om bouwvakkers op te leiden schieten daarom als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen opleidingsinstituten en gemeenten komen met nieuwe opleidingstrajecten, zelfs bouwers gaan mensen opleiden. Cobouw zette een aantal recente initiatieven op een rij.

Waarom geven we jongeren die nooit VMBO Niveau 2 hebben afgerond geen opleiding zodat ze de bouw in kunnen stromen? Dat dacht Olaf Polders, directeur van Stichting Haagbouw. De stichting heeft voor deze jongeren (en ook voor andere werkzoekenden) onlangs een nieuwe vooropleiding, een soort ‘ambachtsschool 2.0’ opgericht.

Honderd ge├»nteresseerden krijgen bij de stichting een half jaar tot een jaar onderwijs. Na deze opleiding kunnen ze doorstromen naar een reguliere bouwopleiding. “Zonder VMBO niveau 2- diploma, word je niet toegelaten op een MBO-bouwopleiding. Er zijn genoeg jongeren in de regio Den Haag zonder zo’n diploma. Zij doen nu baantjes in de horeca of in de supermarkt, of hebben helemaal geen werk. Wij willen deze jongeren een kans bieden om te gaan werken in de bouw. We hebben een werkplaats opgericht waar ze een vooropleiding doen tot bijvoorbeeld timmerman en metselaar. Naast de opleiding krijgen ze ook een baan, we hebben zeven bouwbedrijven gevonden die onze leerlingen in dienst nemen.”

Stichting Haagbouw heeft al ruim 80 geïnteresseerden gevonden die dit jaar gaan starten. Volgens Polders is dit de enige manier om in regio Den Haag meer jongeren tot bouwvakkers op te leiden.

Bron: Cobouw.nl