Machinistenscholingsdagen 2018, een terugblik op de 26ste editie

Door Redactie, 23 januari 2018

Machinistenscholingsdagen 2018, een terugblik op de 26ste editie

Op donderdag en vrijdag1 8 en 19 januari hebben in totaal bijna 200 machinisten en monteurs deelgenomen aan de Machinistenscholingsdagen (MSD) in Harderwijk. Deze dagen worden van oudsher georganiseerd door de Vakvereniging Het Zwarte Corps, Soma Bedrijfsopleidingen en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland. De deelnemers worden tijdens deze dagen geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied en worden bijgespijkerd op het terrein van communicatieve vaardigheden en wet en regelgeving. Dit gebeurt tijdens zes interactieve workshops die binnen en buiten worden gehouden. Wegens de storm op donderdag moest de demonstratie van de machines één keer binnen worden gegeven. Hiervoor toonde ieder begrip; veiligheid voor alles!

Met de MSD voorzien de organiserende partijen in een - naar hun oordeel- stukje bijscholing voor volwassenen. Zowel vakinhoudelijk als qua persoonlijke ontwikkeling. Kennisnemen en vervolgens “thuis” vertellen, kan leiden tot de vraag naar verdere uitdieping en een uitnodiging aan de leveranciers van het gedemonstreerde materieel om nader contact te leggen. Dit wordt versterkt als de deelnemers zelf de machines kunnen uitproberen.

Dit keer kwamen de volgende zaken aan de orde

  • De Gradertronic: een geautomatiseerde graafmachine waarmee iedereen zonder laser of GPS een vlak zandbed kan maken. Op deskundige wijze gaf Marco Hobelman een toelichting op hoe deze machine werkt.
  • Marc van der Ven verzorgde samen met twee collega ‘s demonstraties van de Ahlman AZ95, de 7WMR Mecalac en de 11 MWR Mecalac. Alle drie veelzijdige machines waarop de deelnemers naar hartenlust konden oefenen.
  • Cor Lont van Optima Infra informeerde de aanwezigen over de mogelijkheden van de technologie van het genereren en optimaliseen van 3 D –modellen voor machinebesturing waardoor het werk efficiënter kan worden uitgevoerd.
  • Veiligheid; een onderwerp wat voortdurend de aandacht behoeft. Henk Wijnholts nam de deelnemers mee in de wet en regelgeving die beoogt de veiligheid te verbeteren. Ook wees hij uitdrukkelijk op de gevaren van het vervoeren van een bak in een bak: Doe dat niet!
  • De Steelwrist: een Zweeds snelwisselsysteem om hulpstukken op een makkelijke manier snel en veilig te wisselen. Hoe dat werkt legde Tom van Baars op duidelijke wijze uit. Op het voorterrein van het congrescentrum waren twee machines voorzien van dit systeem geplaatst zodat de deelnemers ook in het echt van dit systeem kennis konden nemen.
  • Niek Verkade van Valq, bijgestaan door Piet Oppers, wist de aanwezigen door middel van een quiz op de hoogte te brengen van een aantal zaken die de veiligheid bevorderen. Vol enthousiasme en met humor werd hieraan meegedaan. Ook de wijze waarop door goede communicatie effectief kan worden samengewerkt, kreeg de volle aandacht.

Al met al waren dit volgens de deelnemers weer leerzame dagen die tot volle tevredenheid van de organisatoren zijn verlopen.