COLUMN / Stoppen met roken? Nee, ik ga het dit jaar écht anders doen!

Door Onno Dwars , 25 januari 2018

COLUMN / Stoppen met roken? Nee, ik ga het dit jaar écht anders doen!

Zo, 2017 zit er op. Ik heb voor het komende jaar ook een goed voornemen. Nee, dat is niet stoppen met roken of de ambitie om meer tijd in de sportschool door te brengen. Ik zou het komende jaar het graag écht anders willen doen. In één keer goed. Maar dat betekent wel wat. Dat betekent dat ‘zo goed als we het nu kunnen’, mogelijk niet goed genoeg is. Mijn goede voornemen is om daar dus geen concessies in te doen: het móet in één keer goed! Maar eerlijk is eerlijk, ik weet niet of ik het kan. Een compromisloos leven is nog veel moeilijker dan stoppen met roken of afvallen. Maar ik realiseer me des te meer: het is wel noodzakelijk!

Als ik social media mag geloven staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De BV Nederland is er klaar mee en eist verandering. Er ontstaat een collectieve afkeer tegen automerken die nog steeds extreem vervuilende auto’s willen verkopen. Er is onbegrip dat maatregelen tegen de opwarming van de aarde zo traag gaan. Maar er ontstaat ook steeds meer weerstand tegen het feit dat gescheiden afval gewoon nog steeds wordt verbrand, vliegvelden maar blijven uitbreiden en het feit dat het inademen van onze buitenlucht viezer is dan 5 sigaretten per dag! We zijn er helemaal klaar mee! En terecht.

Ik geloof dan ook dat het tijd is voor een compromisloos 2018! Een jaar waar we stoppen met excuses maken en het ‘minder slecht willen doen’ dan voorheen. 2018 wordt een jaar waarin we ons niet meer mogen verschuilen achter toekomstige wetgeving of achter verouderde economische modellen. 2018 moet een jaar worden waarin álle nieuwe gebouwen energieleverend moeten zijn en de bestaande voorraad radicaal verduurzaamd moet worden. Weg met de ‘Energielabel C ambitie’ dus! In mijn ogen moeten in het komende jaar achterhaalde wetten worden herijkt zodat er duidelijke afspraken komen over wat de ondergrens is voor duurzame toekomst.

En ja, tegelijkertijd ik realiseer me: dit vind ik moeilijk. Heel moeilijk. Ik kan dit ook niet alleen. We moeten het samen doen. Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid pakken en alleen nog maar energieleverende nieuwbouw realiseren, ontstaat er een ander ‘level playing field’. Op deze manier creëren we gezamenlijk de nieuwe norm en daarmee de nieuwe standaard. Alleen zo kunnen we Nederland versneld verduurzamen. Laten wij als sector nu eens voorop lopen zodat in navolging van de bouw- en vastgoedsector de auto-, vlieg-, en de voedselsector kunnen volgen!

We zijn er klaar mee. Ik ben er klaar mee. Laat 2018 maar komen. Ik heb er écht zin in!


DUURZAAMHEID ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUW: BENG CIRCULAIRE ECONOMIE DUURZAME BOUWPROCESSEN LOGISTIEK IN DE BOUW UTILITEITMARKT

Over de auteur

Onno Dwars

Commercieel directeur Ballast Nedam Development