BNR Bouwmeesters: bevingbestendig bouwen

Door Redactie Bouwmeesters , 25 januari 2018

BNR Bouwmeesters: bevingbestendig bouwen

Van de 1,6 miljard euro die is uitgegeven voor het aanpakken van de bevingsschade in Groningen, is amper een derde besteed aan het daadwerkelijk verstevigen van woningen. Dat blijkt uit een inventarisatie onder leden van Bouwend Nederland. De rest van het budget ging op aan onderzoeks- en-advieskosten. Wat is ervoor nodig dat er snel echt werk wordt gemaakt van versterking en vervanging van beschadigde woningen? Over die vraag ging BNR Bouwmeesters van woensdag 24 januari.

 Aan het woord hierover in de uitzending kwamen:

- Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen (NCG)
en
- Sander Wubbolts, regiomanager Bouwend Nederland

Omslagpunt bereikt
Bij het vaststellen van de bevingsschade gaat er teveel geld op aan onderzoek en adviseurs, beaamde Alders de uitkomst van de inventarisatie van Bouwend Nederland. Ook is hij het eens met de oproep van Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen dat het tijd is voor tempo maken met de versterking van woningen als zodanig. Al heeft Alders er wel begrip voor dat er eerst kosten moeten worden gemaakt voor onderzoek en adviezen, om precies te weten waar daarna het geld voor de daadwerkelijke versterking van bestaande woningen naartoe moet. Volgens de NCG is dat omslagpunt nu bereikt: “Inmiddels zijn er vijfduizend woningen geïnspecteerd (op een totaal van 22.000) en liggen er nu drieduizend versterkingsadviezen waarvan er 1500 snel in uitvoering gaan. Daar hebben we kennis en kunde van de bouwsector nu heel hard voor nodig.”

Tijdrovende operatie
Alders zei ook dat er al veel geld aan schadeafhandeling is uitgegeven aan huiseigenaren “en dat blijft gewoon doorgaan”. Maar Wubbolts legde uit dat doordat de schadeprotocol-regeling vorig jaar is gestopt bouwbedrijven zo’n protocol nu niet meer nodig hebben om schade te herstellen: “Met wel als gevolg dat bewoners geen bericht meer krijgen over de hoogte van de schade, waardoor herstel niet meer in uitvoering wordt genomen.” Ook gaf Wubbolts aan dat de daadwerkelijke versterkingsoperatie zolang op zich laat wachten dat er al bouwbedrijven die klaar stonden nu naar huis worden gestuurd. In reactie daarop benadrukte Alders dat de inspectie van woningen een tijdrovende operatie is: “Bewoners beslissen zelf over die huizen. Dat is dus een sociaal en zorgvuldig proces dat we met elkaar door moeten.”

Niet project per project
Alders legde ook uit dat als vervolg op de in november gehouden marktconsultatie, hij de komende tijd met marktpartijen tot afspraken hoopt te komen over het versnellen van het proces, “wat mij betreft niet projectje per projectje, maar voor een veel grotere omvang zodat we de know how van de markt kunnen gebruiken.”

Triltafel
Dat de daadwerkelijke versterking van woningen in het bevingsgebied veel te lang op zich laat wachten, vindt ook directeur Rolf Koops van het testlab BuildinG. Koops zei dit in een reportage in de uitzending over BuildinG. Dat doet met Bouwend Nederland als partner met een ‘triltafel’ onderzoek naar bevingsbestendige materialen en bouwsystemen die bedrijven hebben ontwikkeld. “Daar moeten we echt een tempoversnelling in creëren”, aldus Koops over het inspectieproces. Alders ontkende dat voor eigenaren van een woning met bevingsschade die al verbouwingsplannen hadden, de markt nu op slot zit omdat hun woning nog niet is geïnspecteerd: “We hebben heel bewust geïntroduceerd dat die mensen versneld in het proces kunnen komen te zitten.” Ook legde hij uit dat er 7000 euro per te versterken woning extra beschikbaar is voor verduurzamingsmaatregelen. Als het aan hem ligt, doet het kabinet daar in het kader van het klimaatbeleid nog een flinke schep bovenop.

Nog veel onduidelijkheid
Maar volgens Wubbolts heerst er rond het versterkingsprogramma toch nog altijd veel onduidelijkheid. Er zijn volgens hem in het bevingsgebied nog volop bewoners die niet weten of hun woning wordt gesloopt in ruil voor nieuwbouw, of dat die zal worden versterkt, “of dat er helemaal niets gebeurt”. “Mensen stellen weldegelijk opdrachten uit en daar heeft de bouw veel last van.” Alders beaamde dat nog niet alle getroffen bewoners weten wat er met hun woning gaat gebeuren, maar wel “heel precies” weten wanneer ze voor inspectie aan de beurt zijn.

Luister hier naar de uitzending


GEZOND WERKEN DUURZAME BOUWPROCESSEN LOGISTIEK IN DE BOUW CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters