Hoe werken we veilig(er) aan de weg?

Door Johan Asscheman , 30 januari 2018

Hoe werken we veilig(er) aan de weg?

Op 25 januari 2018 vond de themabijeenkomst ‘Veilig(er) werken aan de Weg’ plaats. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Vakgroep Specialistische Wegenbouw (VSW) van Bouwend Nederland en Rijkswaterstaat.

Aanleiding van deze bijeenkomst was het toenemend aantal incidenten in de afgelopen jaren bij werk in uitvoering aan snelwegen. Te vaak wordt materieel aangereden (pijlwagen, actiewagen, botsabsorber). Dat leidt tot ernstige ongevallen, waarvan soms zelfs met dodelijke afloop onder de veroorzakers, wegwerkers en weginspecteurs.

Gezamenlijke werkgroep

Bouwend Nederland/VSW en Rijkswaterstaat hebben daarom de gezamenlijke werkgroep ‘Veilig(er) werken aan de weg’ opgericht. Uitgangspunt van de werkgroep was en is dat de driehoek doorstroming-geld-veiligheid meer in balans moet worden gebracht, waarbij de veiligste oplossing/werkwijze uiteraard voorop staat.

Maatregelen zijn snel door te voeren

In de themabijeenkomst werden door de werkgroep aanvullende veiligheidsmaatregelen aan de aanwezigen voorgelegd, die op korte termijn kunnen worden ingevoerd. Over deze maatregelen is overeenstemming met Rijkswaterstaat. Door de aanwezigen werd erop aangedrongen de aanvullende verkeersmaatregelen zo snel mogelijk van een wettelijk kader te voorzien, via aanvulling van CROW richtlijnen 96a en 96b en door het opnemen van voorschriften voor het plaatsen en onderhouden en verwijderen van verkeersmaatregelen toe te voegen als addendum aan het ‘A-blad, Plaatsen en verwijderen van verkeersmaatregelen’ en/of BRL 9101.

Politieke aandacht

Naast het voortzetten van het overleg met RWS heeft de bijeenkomst voldoende voer gegeven voor de verdere lobby van Bouwend Nederland om in de politiek meer aandacht te krijgen voor het thema verbetering van de verkeersveiligheid tijdens uitvoering van werk aan de weg.


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID

Over de auteur

J.M.W. (Johan) Asscheman

Secretaris Vakgroep Specialistische Wegenbouw en Vakgroep Civiele Betonbouw