Aardgasvrij wonen voor iedereen mogelijk via objectgebonden financiering

Door Helen Visser , 07 februari 2018

Aardgasvrij wonen voor iedereen mogelijk via objectgebonden financiering

In 2050 moeten alle huizen van het aardgas af zijn. Dat betekent dat iedereen zijn steentje bij moet dragen aan de energietransitie. Een betrouwbare, duurzame, betaalbare energiezuinige of zelfs energieneutrale woning is alleen nog niet voor iedereen weggelegd.

Het ontbreekt aan een breed toegankelijke financiële constructie om verregaande energiebesparende maatregelen te nemen tegen acceptabele maandlasten, zonder dat je je bij verhuizing zorgen hoeft te maken of je de investering wel hebt terugverdiend. De oplossing: een objectgebonden financiering. Stroomversnelling maakte een overzicht van de aanknopingspunten om deze oplossing verder uit te werken.

Langdurige impact

Objectgebonden financiering is een parapluterm voor alle financieringsconcepten die aan een object, in plaats van aan een persoon zijn gekoppeld. Bij verhuizing gaat het contract dan ook over aan de volgende eigenaar. Met een objectgebonden financiering kunnen verregaande energetische maatregelen - die een langdurig impact hebben op het verlagen van het energieverbruik maar ook een (even)lange terugverdientijd hebben - betaald worden, op zo´n manier dat de woonlasten maandelijks vrijwel gelijk blijven. Zo wordt een comfortabel, energiezuinig of zelfs energieneutraal huis bereikbaar voor iedereen.

Verschillende mogelijkheden

Met de publicatie ‘Objectgebonden financiering van verdergaande energiebesparende maatregelen (bij grondgebonden woningen)’ geeft Stroomversnelling een overzicht van de mogelijke aanknopingspunten om deze financiële constructie verder uit te werken,” zegt Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling. “Uiteindelijk is de Rijksoverheid een beslissende factor in de haalbaarheid en de schaalbaarheid ervan. Het is om die reden zeer gewenst dat we op korte termijn verschillende vormen van objectgebonden financiering beproeven.”

Bouwend Nederland zeer positief

Ook Bouwend Nederland is positief over het idee van de objectgebonden financiering. “Zo maak je verduurzaming beter haalbaar voor de consument” stelt Helen Visser van Bouwend Nederland. “Voordat dit echter op grote schaal ingevoerd kan worden moeten er nog wat juridische hordes genomen worden. Daarover zijn we dan ook in gesprek met verschillende partijen, waaronder de banken.”


DUURZAAMHEID

Over de auteur

H. (Helen) Visser

Programmamanager Duurzaamheid