BNR Bouwmeesters: Bouwfouten en toezicht

Door Redactie Bouwmeesters , 08 februari 2018

BNR Bouwmeesters: Bouwfouten en toezicht

Hoe kunnen we bouwfouten voorkomen? Over het verbeteren van de kwaliteit én nut en noodzaak van meer bouwtoezicht, ging BNR Bouwmeesters van woensdag 7 februari. 

Hierover met elkaar in discussie gingen in de studio:

Rob Nijsse, hoogleraar Structural Design Technische Universiteit Delft
en
Wico Ankersmit, directeur Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland

De faalkosten in de bouw lopen in de miljarden euro’s, schatte Nijsse. Dat komt voor een deel doordat van te voren niet precies valt te ramen wat een bouwwerk kost. “Onderweg komt er gemiddeld tien procent ‘onvoorzien’ bij.” Maar hij waarschuwde dat de faalkosten op grote projecten oplopen doordat aannemers te scherp inschrijven.

Getreuzel met wet

Ankersmit wijt die ontwikkeling ook aan dat (gemeentelijke)inspecteurs van Bouw- en Woningtoezicht (BWT) nog maar weinig op de bouwplaats zelf komen. “De focus bij het toezicht is teveel komen te liggen op de papieren werkelijkheid en te weinig op de bouw zelf.” Volgens hem komt dit ook door het jarenlange getreuzel met de Wet Kwaliteitsborging, die nu waarschijnlijk in 2019 van kracht wordt en het toezicht weghaalt bij gemeenten. “Dat maakt dat gemeenten weinig meer investeren in het toezicht en jongeren geen toekomst meer zien in het beroep van bouwinspecteur.

Geen tanden

Oneens waren Ankersmit en Nijsse het over het gezag dat inspecteurs nog hebben. Volgens Nijsse heeft BWT geen ‘tanden’ meer: “Het kan niet meer streng optreden zoals vroeger. Ankersmit stelde dat zeker in grote gemeenten BWT nog best goed toezicht houdt: “Er wordt echt nog regelmatig een bouw stilgelegd om bouwfouten hersteld te krijgen. Maar we laten die ‘meerwaarde’ van ons vak te weinig aan de buitenwereld zien. Dat is een fout die ik ons vakgebied zelf aanreken.”

Duits voorbeeld

Wel eens met elkaar waren de studiogasten het over dat er echt onafhankelijk toezicht moet komen, naar het voorbeeld van Duitsland. Daar is een onafhankelijke Prüfingenieur für Bautechnik verantwoordelijk voor zowel het controleren van de berekeningen als van de kwaliteit en uitvoering van het bouwwerk: “Dan is de cirkel gesloten en de kwaliteit gegarandeerd.” Ook vonden beiden dat bouwbedrijven hier zoals Duitse aannemers echt gekwalificeerd moeten zijn. Ankersmit: “In Nederland mag iedereen een aannemersbedrijf beginnen en een huis bouwen. Dat maakt ook dat er in de bouw zoals die hier is georganiseerd verschillende zwakke schakels zijn die een risico zijn voor minder kwaliteit.”

Luister hier naar de uitzending
 
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters