Samen lukken nutsaansluitingen sneller

Door Redactie Bouwmeesters , 15 februari 2018

Samen lukken nutsaansluitingen sneller

Netbeheerders moeten nauwer met bouwbedrijven samenwerken voor het sneller aansluiten van nieuwbouwwoningen op nutsvoorzieningen. Die oproep aan de nutssector doet Anne Fokke de Vries, secretaris van Bouwend Nederland KOMAT. Nu de woningbouw aantrekt, gebeurt het steeds vaker dat die aansluiting vertraging oploopt en de wettelijke termijn die ervoor staat wordt overschreden. Samenwerking met de bouw maakt het voor netbedrijven mogelijk die termijn flink te verkorten, aldus De Vries.

Gebrek aan monteurs

Het probleem van stagnerende nutsaansluiting bij nieuwbouwwoningen heeft direct te maken met een tekort aan gekwalificeerde monteurs. Daar kampen nu zowel netbeheerders als ondergrondse aannemers mee, nog als gevolg van de crisis. Het stagnatie-probleem speelt volgens De Vries landelijk maar hoe ernstig het precies is, valt niet te zeggen. “Op verzoek van Bouwend Nederland brengt www.mijnaansluiting.nl dit probleem nu bij alle netbeheerders in kaart.”

Stap vooruit

Ook de trage en ondoorzichtige verwerking van aansluit-aanvragen door netbeheerders maakt volgens De Vries dat de nutsaansluiting van woningen op veel plaatsen hapert. Een eerste stap vooruit vindt hij daarom Mijnaansluiting.nl, als gemeenschappelijk digitaal loket van alle verschillende netbeheerders. Daarop kunnen aannemers nu voor het indienen van alle aansluit-aanvragen terecht, en hoeven ze daarvoor niet meer - zoals tot voor kort – naar een stuk of acht verschillende websites. “Maar in het traject wat dan volgt raken aannemers het zicht kwijt op hoe het met de afhandeling van hun aanvraag staat, en dat zorgt voor veel onzekerheid.”

Landelijke uitrol

De Vries benadrukt de bereidheid tot samenwerking bij alle partijen. Daardoor worden er nu al versneld monteurs opgeleid en zijn er afspraken gemaakt over het gebruik van een standaard bouwmeterkast. Ook onderzoeken partijen de landelijke toepassing van een project van Van Wijnen en netbedrijf Enexis voor het bij de bouw naar voren halen van de plaatsing van de definitieve meterkast. Zodat ook al eerder kan worden begonnen met de aanleg van nutsaansluitingen. De Vries hoopt dat er eind dit jaar groen licht komt voor die landelijke ‘uitrol’, al voegt hij eraan toe dat het een deeloplossing is, en niet geschikt voor hoogbouw.

Zes weken

Een ander samenwerkingsproject betreft het verbeteren van de transparantie in het aanvraagproces en van de onderlinge communicatie. Waarbij het ook de bedoeling is dat gemeenten en netbeheerders voor de uitvoering van een project eerder met elkaar aan tafel gaan. Voorspellen hoeveel sneller woningen straks nutsaansluitingen krijgen, vindt De Vries moeilijk: “Daarvoor heb ik te weinig inzicht in de processen bij netbeheerders.” Wel wijst hij erop dat Bouwend Nederland de oproep aan netbedrijven ook deed omdat bouwbedrijven met innovaties zwaar inzetten op het verkorten van de bouwtijd van woningen. “Als een aannemer een huis straks in 26 weken neerzet, kan het natuurlijk niet zo zijn dat netbedrijven dan voor aansluitingen meer tijd nodig hebben. Als alles vlekkeloos zou verlopen en bedrijven voldoende capaciteit hebben, zou dat zelfs in zes weken moeten kunnen.”


ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUW: BENG WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters