Nieuwjaarsbijeenkomst afd. Groningen bij Noordelijk Scheepvaart Museum

Door Annette Korving-Leijenaar , 16 februari 2018

Nieuwjaarsbijeenkomst afd. Groningen bij Noordelijk Scheepvaart Museum

Op woensdag 31 januari 2018 heeft de succesvolle nieuwjaarsbijeenkomst van Afdeling Groningen met ruim 50 deelnemers plaatsgevonden. Samen met de partners hebben we het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen bezocht, waar we kennis mochten maken met een van onze lokale geschiedenishelden; Abel Tasman. Ook een somber deel van onze geschiedenis werd verteld. De Kerstvloed van 1717 is minder bekend dan de Watersnoodramp, maar minstens zo desastreus.

Abel Tasman
Abel Tasman ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmaniƫ, Nieuw-Zeeland en Tongtapu en bracht hij grote delen van Australiƫ in kaart. Bij ontdekking van Tasmaniƫ noemde Abel Tasman dit Antonie van Diemenstad. Pas later werd het eiland naar Abel Tasman vernoemd. Er waren oude tekeningen tentoongesteld uit het logboek van Abel Tasman die de onfortuinlijke ontmoeting in Moordenaarsbaai weergaven. Een uitdaging van de inheemse bevolking werd beantwoord met een goed bedoeld trompetgeluid. Echter zagen de lokale bewoners dit aan als het accepteren van de uitdaging waarna er veel slachtoffers zijn gevallen.

Kerstvloed
In de kerstnacht van 1717 zorgde de Kerstvloed voor de verdrinkingsdood van ongeveer 14.000 mensen. Het is de laatste grote overstroming in Noord-Nederland. Het water reikte tot de stad Groningen, veel dorpben die dicht bij zee lagen, zoals Den Andel en Westernieland, werden volledig verwoest. De reddingsoperatie in Groningen stond onder leiding van Thomas van Seeratt.

Diner
Na de geschiedenislessen zijn we vervolgens met de hele groep naar restaurant De Pijp Wine & Dine geweest. Onder het genot van een borrel en de heerlijke gerechten was er alle gelegenheid om bij te praten.

Leden en partners, bedankt voor uw bijdrage aan de succesvolle nieuwjaarsbijeenkomst. Hopelijk zien we u bij de volgende bijeenkomst weer!Over de auteur

A. (Annette) Korving-Leijenaar

Secretaresse