Eensgezinde geluiden uit West-Friesland tijdens expertsessie in Hoorn

Door R. (Ruben) Heezen , 23 februari 2018

Eensgezinde geluiden uit West-Friesland tijdens expertsessie in Hoorn

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aankomst werd gisteren in Hoorn een expertsessie voor zeven Westfriese gemeenten georganiseerd. Met zo’n 50 deelnemers was de opkomst goed, en ook de dialoog tussen ondernemers, bestuurders en politici was erg positief.

Verrassend was het hoe eensgezind politieke partijen toch kunnen zijn als het om bepaalde vraagstukken gaat. Tijdens de pitches waar elk van de partijen in twee minuten de eigen standpunten naar voren konden brengen, waren de verschillen nog best behoorlijk. Die verdwenen echter als sneeuw voor de zon toen Bouwend Nederland de politici een aantal prikkelende stellingen voorlegde. Zonder uitzondering waren de partijen het er bijvoorbeeld over eens dat de particuliere sector niet aan zijn lot moet worden overgelaten bij het verduurzamen van de woningen. Allemaal vonden ze dat er vaart gezet moet worden achter onder meer gebouw gebonden financiering.

Mooie woorden, maar nu de daden
Een voedzame bodem voor snelle en adequate oplossingen, deze saamhorigheid, zou je zeggen. Jan Piet Konijn van de Toekomstgroep plaatste er echter een kritische kanttekening bij. “Prachtig dat we hier allemaal eensgezind naast elkaar staan in plaats van tegenover elkaar. Maar dat was vier jaar geleden ook zo en in de tussentijd is er niets gebeurd.” De boodschap was duidelijk: als we met z’n allen hetzelfde willen dan moet er ook echt iets gaan gebeuren om concrete resultaten te bereiken.

Gevraagd: lef
Ruben Heezen van Bouwend Nederland benadrukte dat nog eens tijdens zijn inleiding over de gevolgen van het klimaatakkoord van Parijs. “Durf als gemeenten groot te denken; de uitdaging waar we voor staan is immers ook groot. En durf ook te investeren, er is immers weer meer geld beschikbaar”, hield hij de bestuurders en de politici voor.
De bijeenkomst in Hoorn toonde in ieder geval aan dat de wil er is om de uitdagingen aan te pakken en dat er een vruchtbare bodem ligt voor samenwerking. Dat werd nog eens benadrukt in de maar liefst 1,5 uur durende netwerkborrel waarin ondernemers en politici op informele wijze verder borduurden op de punten die in de expertsessie aan de orde waren gekomen.Over de auteur

R. (Ruben) Heezen