Veel aanloop bij Tiny House in Haarlem

Door R. (Ruben) Heezen , 01 maart 2018

Veel aanloop bij Tiny House in Haarlem

IJzig koud was het 28 februari, maar evengoed liep Haarlem warm voor het Tiny House-event van Bouwend Nederland.

Liefst had Bouwend Nederland het Tiny House op de Grote Markt midden in Haarlem neergezet. Door een foutje in de afhandeling van de vergunningsaanvraag moest worden uitgeweken naar het Houtplein, naast het Provinciehuis. Evengoed kon de publiciteitsstunt op behoorlijk wat aandacht rekenen. Flink wat raadsleden, bestuurders, pers en inwoners kwamen 28 februari een kijkje nemen bij het micro-appartement van Finch Buildings. En een praatje maken. Met de politici werd bijvoorbeeld uitvoerig gesproken over de uitdagingen in de woningbouw waar de regio voor staat. In Kennemerland-Zuid en IJmond moeten tot 2025 10.000 woningen worden gebouwd, en dat is een serieuze opgave. Vooral omdat een groot deel ervan in de stad zelf moet komen.
Als vanzelf kwam daardoor ook de bouwlogistiek ter sprake. Haarlem is immers niet de meest autovriendelijke stad dus de toestroom van mensen en materiaal verdient de nodige aandacht. De pilot Bouwlogistiek, waar diverse leden en ook Bouwend Nederland zelf aan deelnemen, buigt zich over een slimme vormgeving.

Goed voorbeeld
Eén raadslid van een lokale partij was zo enthousiast over het Tiny House dat hij er één op een ontwikkellocatie buiten de stad wil plaatsen. Het gebied is aangemerkt als bouwlocatie maar door slepende discussies binnen de gemeente is er nog altijd geen spade in de grond gezet. Door er een Tiny House te plaatsen hoopt het raadslid de boel in beweging te krijgen.

Praten met de inwoners
Naast politici kwamen ook aardig wat inwoners van Haarlem het Tiny House van dichtbij bekijken. Voor de Bouwend Nederland-bemanning een prima gelegenheid om met de belangstellenden in gesprek te gaan over woningbouw, verduurzaming en de ambtelijke procedures binnen de gemeente. Dat vinden burgers, volgens onderzoek van de NOS, immers de belangrijkste thema’s voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. En passant konden de uitdagingen voor de sector op het gebied van woningbouw en verduurzaming goed onder de aandacht van de inwoners worden gebracht.
Interviews met het Noord-Hollands Dagblad en het Haarlems Dagblad maakten het succes van het bezoek aan Haarlem compleet.Over de auteur

R. (Ruben) Heezen