BNR Bouwmeesters: Veiligheid op de bouwplaats

Door Redactie Bouwmeesters , 08 maart 2018

BNR Bouwmeesters: Veiligheid op de bouwplaats

In de aanloop naar de tweede editie van ‘Bewust Veilig’ op vrijdag 16 maart 2018, stond BNR Bouwmeesters op woensdag 7 maart in het teken van veiligheid op de bouwplaats. 

Ongelukken op de bouwplaats komen helaas nog te vaak voor: onlangs liet de Inspectie SZW zelfs een deel van het werk stilleggen op een grote bouwplaats in Leidsche Rijn omdat de situatie te onveilig was, geeft Paul Laseur (vervanger van Roos Abelman) een voorzet voor de discussie tussen Theo Winter van Dura Vermeer, Dick Koerselman van FNV Bouw en Peter Koenders van de Taskforce Veiligheid & Arbeidsomstandigheden van Bouwend Nederland. “Hoewel wij veel voorlichting geven over veiligheid op de bouwplaats, gaat het toch nog vaak mis omdat bouwvakkers elkaar niet corrigeren,” trapt Koerselman af. “Vorige week was het koud. Volgens de CAO hoefde er niet gewerkt te worden, maar dat gebeurde toch. De kans op ongelukken is dan groter, mede daarom verbaast het me niet dat de Inspectie SZW optrad in Leidsche Rijn.”

Samenwerken

Koenders is het daar mee eens. “Al ken ik die specifieke situatie niet. In algemene zin worden bouwplaatsen steeds veiliger, maar we zijn er nog niet. We moeten samenwerken en elkaar er bewust van maken dat het veiliger moet en ook veiliger kan.” Hij is het niet met Laseur eens dat bouwplaatsen steeds complexer en onoverzichtelijker worden. “Wel is communicatie tussen de betrokken partijen belangrijk, net als een goede voorbereiding. Wie gaat wat doen en hoe? Op dat gebied kunnen we nog stappen zetten.”
Winter laakt in dat verband de ‘machocultuur’ in de bouw. “Zo van: we lossen het ter plekke wel op, met allerlei wijzigingen en risico’s van dien. Het gaat steeds beter, maar elk ongeval is er één teveel. Veiligheid verdient op de bouwplaats net zoveel aandacht als planning en geld.”
Koerselman wil nog even terugkomen op het belang van goede communicatie. “Dat is heel moeilijk met alle onderaannemers, zzp’ers en buitenlanders op bouwplaatsen. Ieder project is in heel veel deelprojecten opgesplitst. Veel bouwvakkers op bouwplaatsen spreken letterlijk en figuurlijk elkaars taal niet. FNV Bouw is van mening dat Nederlands op de bouwplaats de voertaal moet zijn.”

‘Daily Stand’

Koenders voegt daar aan toe dat het vooral belangrijk is dat iedereen op een bouwplaats elkaar kent. “Je moet weten wie wat doet en elkaars naam kennen. Dat begint met een startwerkvergadering, een ‘Daily Stand’, waarop het werk voor die dag wordt doorgenomen. Dan weet iedereen wat er gaat gebeuren en waar je op moet letten.”
Winter wijst erop dat het vroeger, toen er minder Polen en Portugezen op bouwplaatsen te vinden waren, niet per definitie veiliger was. “Generieke en specifieke poortinstructies in meerdere talen zijn belangrijk. En veiligheid mag nooit de dupe zijn van een planning die kost wat kost gehaald moet worden.”
VolkerWessels heeft een bordspel ontwikkeld dat medewerkers bewust moet maken van het belang van veiligheid op de bouwplaats. “Geen overbodige luxe, want de bouw staat op de tweede plaats van de ranglijst van gevaarlijke sectoren om te werken,” weet Koerselman. “Als zo’n spel eraan bijdraagt om uit de top vijf te komen is dat prima. Maar goede afspraken met werkgevers zijn ook nodig.”
Koenders wijst in dat verband op de tweede editie van ‘Bewust Veilig’, op 7 maart. “Al meer dan 250 bedrijven besteden op die dag nóg meer aandacht aan veiligheid op de bouwplaats. Een goed initiatief, dat er wat Bouwend Nederland betreft toe leidt dat iedereen in de bouw op termijn 24/7 bezig is met veiligheid. Want dodelijke ongevallen… Die accepteren we gewoon niet. Het aantal moet terug naar nul.”

Samen optrekken

Als Dura Vermeer ’s nachts moet doorbouwen om het EMA-kantoor in Amsterdam op tijd af te krijgen, een voorbeeld dat door Laseur wordt aangestipt, hoeft dat volgens Winter niet ten koste te gaan van de veiligheid. “Belangrijk is dat je weet wat er ’s nachts gedaan moet worden en dat je niet van de planning afwijkt.” Koerselman plaatst daar vraagtekens bij. “Ik denk niet dat bouwvakkers er op zitten te wachten om ’s nachts te gaan werken en zou met het oog op de veiligheid bij zo’n EMA-project graag, als Dura Vermeer en FNV Bouw, samen optrekken.”

Luister hier de uitzending
 


VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters