Haarlem en Bouwend Nederland zetten in op minder bouwverkeer in de stad

Door Redactie, 13 maart 2018

Haarlem en Bouwend Nederland zetten in op minder bouwverkeer in de stad

Samen met de gemeente Haarlem en ondernemersorganisatie evofenedex doet Bouwend Nederland mee aan de pilot Bouwlogistiek. Donderdag 6 maart was de startbijeenkomst van het project dat tot minder bouwverkeer in de hoofdstad van Noord-Holland moet leiden.

Zo’n 50% van de logistieke bewegingen in Haarlem heeft te maken met de bouw. Aanvoer van materialen, afvoer van bouwsloopafval; het gaat de hele dag door. Al dat bouwverkeer draagt stevig bij aan vervuilde lucht en gevaarlijke verkeerssituaties.
Goede redenen dus om te kijken of dat niet anders kan; beter vooral. Samen met de gemeente Haarlem en ondernemersorganisatie evofenedex is Bouwend Nederland regio Randstad Noord de pilot Bouwlogistiek gestart. Daarvoor is één bouwproject in Haarlem uitgezocht.
Een half jaar lang wordt gekeken hoe bij dat project de bouwlogistiek kan worden gestroomlijnd. Bijvoorbeeld door alle bouwmateriaal voor het project af te leveren op een verzamelplaats buiten de stad. En het vervolgens van die hub met één of twee op maat gedoseerde transporten per dag naar het project te vervoeren.
Zo’n aanpak zou het aantal vervoersbewegingen met zo’n driekwart kunnen terugbrengen. Niet alleen vermindert dat de uitstoot van schadelijke stoffen, ook de vervoerskosten zouden wel eens drastisch gedrukt kunnen worden.
Deskundigen van evofenedex gaan het project begeleiden. En uiteraard gaat Bouwend Nederland de resultaten terugkoppelen naar de leden.