Ons doel blijft nul dodelijke ongevallen

Door Charles Verheyen , 15 maart 2018

Ons doel blijft nul dodelijke ongevallen

Voorlopige cijfers van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten zien dat zich in 2017 twintig dodelijke ongevallen in de bouw hebben voorgedaan. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, is geraakt door deze cijfers. “De bouw scoort helaas nog hoog in de ranglijsten van onveilige sectoren: daarin moet absoluut verbetering in komen. Natuurlijk is de bedrijvigheid in onze branche in het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen, en brengt dit meer risico’s met zich mee. Maar laat ik duidelijk zijn: elk dodelijk ongeval is er één te veel”.

Veiligheid is een zaak voor werkgevers en werknemers, aldus Verhagen. Er zijn al veel regels, afspraken over veilig werken en de nodige hulpmiddelen. Meer en meer komt het neer op elkaar aanspreken over onveilige werksituaties. “Ik ken geen ondernemer die veiligheid van zijn personeel niet belangrijk vindt”.

Veiligheid is voor onze bedrijven een thema dat iedere dag aan de orde is. Vandaar dat wij dit jaar
– naast de Bewust Veilig-dag op 16 maart – een campagne starten onder de noemer ‘Bewust veilig, iedere dag!’. Hiermee willen wij onze leden ondersteunen en aansporen de veiligheid op en rond de bouwplaats te verbeteren. Maxime Verhagen is heel duidelijk over ons doel: “Onze ambitie is en blijft ongewijzigd: nul dodelijke ongevallen”.


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID VEILIG WERKEN

Over de auteur

Charles Verheyen

Beleidsadviseur Veiligheid en arbeidsomstandigheden