Staatssecretaris Van Ark bezoekt bouwplaats tijdens Bewust Veilig 2018

Door Redactie, 16 maart 2018

Staatssecretaris Van Ark bezoekt bouwplaats tijdens Bewust Veilig 2018

Ruim 58.000 medewerkers in de bouw- en infrasector en de installatiebranche hebben vandaag stil gestaan bij veilig werken. Bij meer dan 250 bedrijven en op ruim 4300 bouwplaatsen is tijdens de tweede Bewust Veiligdag extra aandacht gegeven aan veiligheid op de werkplek. Staatssecretaris Van Ark (SZW) kreeg voor Bewust Veilig 2018 samen met de voorzitters van Bouwend Nederland en UNETO-VNI, Maxime Verhagen en Doekle Terpstra, een rondleiding in de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Ook de Inspectie SZW was daarbij aanwezig. Aan het einde van de rondleiding zijn afspraken gemaakt om gezamenlijk op te trekken rondom veilig werken op de bouwplaats.

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal ongevallen in de bouw en installatiebranche helaas nog veel te hoog is. Vallen van hoogte, onveilig werken met machines en gereedschap én problematische communicatie komen nog te vaak voor.
Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Medewerkers, opdrachtgevers en andere ketenpartners, kortom: iedereen die op de bouwplaats komt, roepen we op extra aandacht aan veiligheid op de werkvloer te geven. De bouw scoort helaas hoog in de ranglijsten van onveilige sectoren. Daarin moet absoluut verandering komen. We streven ernaar het aantal ongevallen drastisch te verminderen. Als je je niet aan de regels houdt, heb je niets op een bouwplaats te zoeken.”

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI: “Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico’s kunnen we grote stappen maken. We werken op veel projecten onder grote tijdsdruk, maar dat mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken. Veiligheid is topprioriteit!”

Bewust Veilig is een initiatief van Bouwend Nederland, UNETO-VNI, Aannemersfederatie Bouw, de Governance Code Veiligheid in de Bouw en andere stakeholders. Zij hebben de handen ineengeslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. Het doel is dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis gaat en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen.

Beluister hier de podcast van BNR over veiligheid. 

Meer weten? Kijk op de campagnesite www.bewustveilig.com »


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID VEILIGHEID OP DE BOUWPLAATS (ARBO)

Contactpersoon bij dit bericht

Charles Verheyen

Secretaris Vakgroep Grondwerk, Secretaris Vakgroep Railinfra, Lid programmateam Veiligheid