Europese dienstenkaart definitief van de baan

Door Jørgen Hulsmans , 22 maart 2018

Europese dienstenkaart definitief van de baan

Het voorstel van de Europese Commissie voor de introductie van een Europese dienstenkaart (ESC: European Services Card) is definitief van de baan. Bouwend Nederland en FIEC, onze Europese koepelorganisatie, hebben vanaf het begin stevig gelobbyd voor een afwijzing van de dienstenkaart. Met succes, naar nu blijkt.

Europees Parlement is tegen

Gisteren stemde de belangrijke Europese (sub)commissie die gaat over de interne markt en bescherming van consumenten, tegen het voorstel. Daarmee is een meerderheid van het Europees Parlement tegen het voorstel.

Bouw had kritiek op proces en op inhoud

In eerdere berichten van 17 januari 2017 en 21 november 2016 meldden wij al dat de Europese sociale partners eensgezind waren in hun afwijzing van de dienstenkaart. Los van het feit dat de Europese Commissie niet of nauwelijks overlegde met de betrokken stakeholders als de bouwsector, waren wij ook inhoudelijk tegen de voorstellen.

Doel is goed, middel is verkeerd

De Europese Commissie wilde met de introductie van een Europese dienstenkaart het vrije verkeer van diensten binnen de EU vergemakkelijken en stimuleren. In de snelheid en voortvarendheid waarmee de Europese Commissie dit wilde doorvoeren ging het echter voorbij aan de negatieve aspecten die dit met zich meebracht. Die zouden juist een oneerlijk speelveld creëren en versterken en dat kan nooit de bedoeling zijn.


ARBEIDSMARKT

Over de auteur

J.J. (Jørgen) Hulsmans

Adviseur Beleid & Vereniging