Fouten maken en er openlijk voor uitkomen, daar wordt iederéén wijzer van

Door Redactie, 23 maart 2018

Fouten maken en er openlijk voor uitkomen, daar wordt iederéén wijzer van

120 leden waren er 22 maart naar de clustervergadering in Maarssen gekomen. Ze kregen te horen dat ze vooral fouten moeten maken.

Briljante mislukkingen

Misschien was er even teleurstelling dat spreker Maarten van Rossem moest afzeggen, maar Paul Iske bleek een uiterst boeiende vervanger. De oprichter van het Instituut voor Briljante Mislukkingen had dan ook een even grappige als rake boodschap: Durf fouten te maken want fouten maken kan tot fantastische dingen leiden, tot Briljante Mislukkingen. Een briljante mislukking is een goed voorbereide poging om iets te bereiken, maar die een andere uitkomst oplevert dan vooraf was gepland. Kijk naar de Toren van Pisa. Toen die werd gebouwd, werd er niet goed gekeken naar de kwaliteit van de bodem. Het resultaat is bekend, de toren staat scheef. En dat maakt hem tot een van de bekendste gebouwen ter wereld die enorm veel toeristen trekt.

Kennis delen, en fouten ook

Naast zo’n scheve toren zijn er ook veel innovaties voortgekomen uit fouten, en innoveren is een absolute must voor de bouwkolom om verder te komen. Zeker gezien de enorm grote en ingewikkelde opgaven waar de sector voor staat. Volgens Iske is het niet alleen belangrijk om jezelf steeds nieuwe vragen te stellen en fouten te durven maken, maar draait het ook om fouten toe te geven en je mislukkingen te delen. Van fouten leer je en ook die kennis moet worden gedeeld. Weinig dingen zijn funester voor de bouw dan een gesloten cultuur waarin bedrijven mislukkingen voor zich houden en de nek niet meer uitsteken. Dat leidt tot een vastgeroeste sector die niet flexibel kan denken en niet vooruit komt.

Bouwbazen

Na de inspirerende presentatie van Iske werd er gelijktijdig vergaderd door de afdelingen Amersfoort e.o., Het Gooi e.o., Noord-West Utrecht, Utrecht e.o. en Veenendaal. Bij een aantal afdelingen stond BouwBazen op de agenda. Dit initiatief van Amersfoort, een ontwerpwedstrijd voor middelbare scholen en hun leerlingen, moet jongeren enthousiast maken voor de bouw. Nu richt BouwBazen zich nog op scholen in de regio Amersfoort, maar de afdeling wil het initiatief graag breder verspreiden. De afdelingen Utrecht e.o. en Veendaal gaan de collega’s in de Keistad daar bij ondersteunen.