BNR Bouwmeesters: Bouw je eigen huis

Door Redactie Bouwmeesters , 29 maart 2018

BNR Bouwmeesters: Bouw je eigen huis

Sneakers kon je online al langer personaliseren en dan zie je direct het resultaat, maar voor nieuwbouwhuizen is dat nog lastig. Een nieuwe generatie apps moet daar verandering in brengen. Wie weet ontwerpen we straks zelf ons droomhuis op de tablet. Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 28 maart.

 

We praatten er in de studio over met:

-Sander Martinec, directeur-eigenaar van softwarebedrijf Smart2IT
en
-Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis.

Van pizza naar woning

Smart2IT noemt de Innobrix-app die het op basis van game technologie ontwikkelde een online communicatieplatform voor de woningbouw én de consument. ”Het transformeert jouw BIM ontwerpen in interactieve virtuele woningen. Zo is de woningbouw in staat de consument optimaal te integreren in een verbeterd bouwproces.” Drijfveer voor Martinec om de app te ontwikkelen was dat mensen thuis op de bank wel een pizza naar eigen smaak kunnen bestellen maar niet een huis. De app toont op de tablet een nog te bouwen woning in een nog aan te leggen wijk in 3D. Zodat je virtueel er van alle kanten naar kunt kijken, doorheen kunt lopen en aanpassingen kunt aanbrengen zoals een muur verplaatsen, een serre of een dakkapel, en ook kunt zien hoe de zon door de dag heen in de tuin schijnt. “Die combinatie van thuis ontwerpen en bestellen en dan de woning feitelijk produceren gaan we in de loop van dit jaar met bouwbedrijf Van Wijnen oppakken.”

Ontiegelijk veel

Helemaal nieuw vond De la Porte de app niet omdat er hier en daar op bouwplaatsen al wordt geëxperimenteerd met vr-brillen. Wel nieuw eraan vond hij dat het een goed instrument is voor thuis op de bank, en dat het bouwers prikkelt omdat de meesten nu woningen nog ‘zo plat als het maar kan’ verkopen, met 2D drukwerk. “De consument is met deze app geholpen als die daarmee een goed beeld krijgt van wat nog helemaal niet bestaat en wat ontiegelijk veel geld kost”. Al blijft zo’n 3D-voorstelling volgens hem wel een verkoopmiddel dat zaken extra mooi voorstelt. Zoals een virtuele woning in een mooie groene woonwijk, terwijl die wijk er nog helemaal niet is omdat de gemeente de infrastructuur nog moet aanleggen en het dus voorlopig nog een ‘zandwoestijn’ is.

Minder vergissingen

Goed aan de app vond De la Porte ook dat kopers in spé bij het virtueel aanpassen van de woning naar hun eigen voorkeur er meteen een ‘kassabon’ bij krijgen zodat ze kunnen zien of hun keuzes wel bij hun budget passen. “Normaal zijn de kosten van meerwerk vaak ondoorzichtig en duur. Daar krijgt Vereniging Eigen Huis ook veel vragen over.” Hij denkt ook dat met het via de app van te voren vastleggen van aanpassingen in woningen er tijdens de bouw veel minder vergissingen zullen worden gemaakt.

Sneller en goedkoper

Vanwege de enorme woningbouwopgave richt Smart2IT zich met de app vooral op ontwikkelaars van rijtjeswoningen en tweekappers. Martinec: “De bouw heeft een enorme opgave en komt ook heel moeilijk aan meer personeel. Dat kun je eigenlijk alleen maar oplossen door te automatiseren en te industrialiseren.” Slechts een paar ‘koplopers’ in de sector, stelde hij, zagen al in de crisis in dat industrialiseren in de bouw de toekomst is: “Door hun kennis in een woningbouwmodel te stoppen, met toeleveranciers te pre-produceren in de fabriek, en woningen op de bouwplaats te monteren, kunnen ze veel meer snelheid maken tegen lagere kosten. Ook het probleem van te weinig arbeidskrachten lossen ze er deels mee op. Met onze app proberen we dat allemaal te integreren.”

Prefab niet saai

Bouwers die niet met ontwerpen en verkopen in 3D meegaan, verliezen de wedstrijd, waarschuwde De la Porte. De doelgroep waar Smart2IT met de app op mikt is, gaf Martinec aan, nu rond de twintig: “Die zijn opgeroeid met smartphone en tablet dus die willen niet anders als ze straks een huis kopen.” Martinec ontkende ook dat prefab saai is: “Prefab heeft een slechte naam maar dat komt nog uit de jaren zeventig. Maar het is gewoon een manier van bouwen die je ook heel individueel kan doen. Kijk maar naar de auto-industrie, daar kan je uit allerlei kleuren en uitvoeringen kiezen. En dat is ook hartstikke prefab.”

Luister hier naar de uitzending 


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters