Girlsday gaat dit jaar over innovaties in de bouw

Door Redactie, 05 april 2018

Girlsday gaat dit jaar over innovaties in de bouw

Bouwend Nederland doet op 12 april mee aan Girlsday. De kickoff is dit jaar bij het project Rotterdamse Baan in Den Haag. Bij dit project biedt BAM meiden tussen 10 en 15 jaar een kijkje in de wondere wereld van de techniek. VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, heeft Girlsday in het leven geroepen om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Het thema dit jaar: ‘Innovaties in de bouw’. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs zal samen met 75 meisjes aan de Rotterdamsebaan de openingshandeling met een hololens verrichten.

Anne-Roos van der Elst, de manager operationeel werkkapitaal van BAM kijkt reikhalzend uit om jonge meiden enthousiast te maken voor de bouw. “Dat ze thuis komen en zeggen ’De bouw is eigenlijk best wel gaaf!’, dat vind ik een super inspirerende gedachte!” Juist de innovaties en digitale ontwikkelingen zijn aansprekend voor jongeren. “Iedereen denkt dat de bouw heel traditioneel is, maar dat is dus niet waar. We hebben zó veel innovaties om te laten zien, we gaan álles uit de kast trekken.” BAM wil bijvoorbeeld de harten van de meiden winnen door ze met behulp van hololenzen in augmented reality digitale modellen te laten nabouwen.

Naast Anne-Roos zetten ook andere powervrouwen uit de sector zich in op Girlsday. Zo is Karin Rog, directeur Klant en Markt ReintenInfra actief binnen haar regio. “Het blijft overduidelijk dat er van ons vakgebied, met name de wegenbouw en de sloop, weinig beeld is wat we nu precies doen. Dat blijkt al uit reacties van bijvoorbeeld vmbo-opleidingen waar we voorlichting geven. Jongens maar zeker meisjes hebben ‘geen flauw idee’. Girlsday is een van de mogelijkheden om een positieve beeldvorming te creëren en/of te versterken”, aldus Karin. “De bouw is niet alleen stoere mannen en handwerk, de bouw is ook een broedplaats van creativiteit en de basis is meer en meer communicatie. En daar zijn wij dames over het algemeen beter in. Denk eens aan sloop. Dat klinkt nog ruwer, maar hoe leuk is het om iets af te breken en dan te bedenken wat je met die materialen allemaal voor nieuwe dingen kunt creëren. Dat is ook een vak.”

Deelname van Bouwend Nederland aan Girlsday heeft een duidelijk doel. De bouw heeft een gebrek aan personeel en als er niets gebeurt, dan wordt dat probleem alleen maar groter. Nieuwe instroom is van belang en het toetreden van meer vrouwen in de bouwsector zou ook de verhouding man/vrouw beter maken. Bovendien zal de bouwomgeving verrijkt worden door een verschillende manier van benaderen en denken.

Instroomcampagne

Voor vragen over de instroomcampagne ‘Je gaat het maken in de bouw en infra’ van Bouwend Nederland, kijk op: www.jegaathetmaken.nl of op www.bouwendnederland.nl/instroom.


ONDERWIJS EN OPLEIDING