Een veilig station voor Driebergen Zeist, mèt beroemde koffie

Door Redactie, 09 april 2018

Een veilig station voor Driebergen Zeist, mèt beroemde koffie

Reizigers op station Driebergen Zeist werpen dagelijks nieuwsgierige blikken door het hek op de bouwput van bouwconcern BAM. Al jaren werd gesproken over een veiliger, moderner en beter bereikbaar stationsgebied en daar wordt nu eindelijk aan gewerkt. Tijdens de Dag van de Bouw kunnen geïnteresseerden de bouwactiviteiten van dichtbij bekijken én het eindresultaat alvast digitaal beleven in een bioscoopruimte.

Bekijk hier de details van het project op zaterdag 2 juni.

“Bewoners van de omliggende gemeenten verheugen zich echt op het verbeterde station, dat maakt dit project bijzonder”, vertelt Jorien Batterink, omgevingsmanager van BAM. Met files voor de spoorwegovergang, overvolle fietsenstallingen en een tekort aan parkeerplekken was het huidige station hard aan vernieuwing toe. De drukke Hoofdstraat loopt straks onder de sporen door, waarmee er een einde komt aan de verkeersopstopping. Ook hoeven voetgangers en fietsers in de toekomst niet meer haastend de sporen over te steken om hun trein te halen, waardoor het station veel veiliger wordt.

Postzegel

Voor BAM is de grootste uitdaging de beperkte werkruimte. “We moeten echt op een postzegel werken tussen treinen, bussen, auto’s en fietsers. We bouwen alles om de drukte heen, zodat het verkeer non-stop door kan gaan”, vertelt Batterink. “We verwachten veel aanloop op de Dag van de Bouw. Iedereen in de buurt heeft wel iets met het station of komt er langs op weg naar school, werk of de sportclub. Dit is het moment om de bouw van dichtbij te bekijken. Als de verdiepte stationspleinen er in 2020 zijn, zie je niets meer van onze werkzaamheden, maar nu zijn we druk aan het graven en betonstorten. We zijn bezig met de tunnelbak, damwanden, onderwaterbeton en waterglasinjecties. Echte bouw-hoogstandjes die leuk zijn om te zien.”

Mini-graver

Nu al worden bouwers vaak aangesproken door reizigers. “Mensen zijn heel nieuwsgierig. Wat doen jullie precies met die stelling? Wat wordt daar gegraven? Daarom zijn er op de Dag van de Bouw allemaal bouwers aanwezig om uitleg te geven. Van de ontwerpers en tekenaars tot de mannen die op locatie met de handen het werk uitvoeren. Daarnaast zijn er kinderactiviteiten, zoals zandgraven met een mini-graver en een speurtocht met allerlei vragen over de bouw.”

Koffieverkopers

Uiteraard is er voor de bezoekers van de Dag van de Bouw ook een hapje en een drankje beschikbaar. “Vooral hele goede koffie”, lacht Jorien. “Daar staat dit station namelijk van oudsher om bekend. Vroeger konden treinreizigers op de stations vanuit het raam koffie kopen. In Driebergen Zeist werkte een hele familie koffieverkopers op het perron. Er bestaat een film van, die we tijdens de Dag van de Bouw zullen tonen in de bioscoopruimte. Hier laten we ook meerdere animaties en video’s van het nieuwe stationsgebied zien.”Contactpersoon bij dit bericht

Diny van Hal

Communicatiemedewerker