Meer meisjes met Girlsday interesseren voor de bouw

Door K.A. (Kathelijne) Koster , 12 april 2018

Meer meisjes met Girlsday interesseren voor de bouw

Girlsday werd vanochtend officieel geopend door minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs (links op foto hierboven). Na het startsein zijn in het hele land Girlsday-activiteiten voor ruim 11.000 meisjes uit het basis- en voortgezet onderwijs bij bèta, technische en ICT-bedrijven gestart. Het thema dit jaar: ‘Innovaties in de bouw’. De kickoff, waar ook o.a. Sylvia van den Berg van Bouwend Nederland (links op foto hieronder) bij was, was dit jaar bij het project Rotterdamse Baan in Den Haag. Bij dit project bood BAM meiden tussen 10 en 15 jaar een kijkje in de wondere wereld van de techniek. Zo was er van alles te beleven en kwamen allerlei innovaties aan bod, zoals: de nieuwste BIM-technologie, HoloLens, Virtual reality, drones en zelfhelend beton.

VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, heeft Girlsday in het leven geroepen om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Meisjes interesseren voor de bouwsector is vanwege de personeelstekorten in de bouwsector belangrijker dan ooit.

Langzame toename meisjes in bouwopleidingen

Het aantal meisjes dat kiest voor een opleiding in de bouw en techniek neemt langzaam toe, blijkt uit cijfers van het VHTO. Zo was in 2012 van de 3995 instromers op MBO-opleidingen in het domein bouw en infra, 3 procent meisjes. In 2016 is dit gestegen naar 5 procent (van de 3477 instromers in dat jaar). Bij bouwkunde-opleidingen (HBO) was van de 1695 instromers in 2012 25 procent vrouw, in 2016 was 33 procent vrouw (van de 1414 instromers). Bij WO ligt dit percentage nog hoger.

Deelname van Bouwend Nederland aan Girlsday heeft een duidelijk doel: nieuwe instroom. Instroom is van belang en het toetreden van meer vrouwen in de bouwsector zou ook de verhouding man/vrouw beter maken. Bovendien zal de bouwomgeving verrijkt worden door een verschillende manier van benaderen en denken.

Bekijk hier het filmpje met de opening van Girlsday door minister Van Engelshoven.

Instroomcampagne

Voor meer informatie over de instroomcampagne ‘Je gaat het maken in de bouw en infra’ van Bouwend Nederland kijk op www.jegaathetmaken.nl.


ARBEIDSMARKT ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

K.A. (Kathelijne) Koster

Campagnemanager Instroom