De bouw zoekt nieuwe partners

Door T.R. (Tom) van Eck , 17 april 2018

De bouw zoekt nieuwe partners

De bouw staat voor grote uitdagingen. Technologie kan daarin helpen, maar vooral mensen moeten het verschil maken door meer samen te werken. Tijdens de Next Step Sessies van Bouwend Nederland, Microsoft en ING geven bouwers, banken, overheden en softwareleveranciers het goede voorbeeld. Samen zijn ze aan de slag om slimme gebouwen te bedenken.

Ga er maar aan staan: 7,5 miljoen huizen klimaatneutraal maken, 4.000 bruggen renoveren en 1 miljoen woningen tot 2030 miljoen bijbouwen. Dat en meer dient duurzamer, veiliger en efficiënt te gebeuren.

Driekwart innovatie te halen met nieuwe samenwerkingsverbanden

Voorzitter Maxime Verhagen onderstreepte tijdens de opening van de Next Step Sessies dat ondernemen altijd gepaard moet gaan met durf. “Ondernemen is risico nemen, van elkaar leren en onderuit durven te gaan.” Of zoals Thomas Edison het verwoorde: “Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden waarop het niet werkt.” Om de vereiste 30% productiviteitstoename te realiseren is innovatie hard nodig. Daarvoor zullen volgens Verhagen nieuwe samenwerkingsvormen moeten worden aangegaan. Driekwart van de innovatie is volgens hem daar te halen.

Durf iets nieuws aan te bieden, denk consumentgericht

Architect Nathalie de Vries luidt de noodklok over de bouwsector. “Het is vijf voor twaalf, de bouw is klaar voor disruptie. Het is de keuze kennis voor jezelf houden of te delen met ketenpartners en daarmee nieuwe inzichten op te doen en meer orders binnen te slepen.”

Het slimme gebouw, in een slimme stad in een slimme samenleving

Technologie speelt in ons dagelijks leven een steeds grotere rol. In de nabije toekomst worden gebouwen slim gemaakt en aangesloten op de rest van de smart city of smart society. Sensoren meten alles in de fysieke wereld en die informatie wordt gematcht met bijvoorbeeld een agenda. Na slimme analyses krijgen gebruikers op hun smartphone een seintje waar nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn, welke werkplek geschikt is voor hun werk en welk waardevol contact zich in de buurt bevindt. Het gebouw kent je en helpt je door je werkdag. Schoonmakers maken alleen de ruimtes schoon die echt vuil zijn, lichten gaan alleen aan waar gewerkt wordt. Ruimte en resources worden door betere afstemming veel efficiënter gebruikt.

Samenwerking met bijvoorbeeld technologieleveranciers is daarvoor essentieel. Chris Nouveau van Microsoft hield een betoog over hoe alle bedrijven langzaam maar zeker digitaal transformeren. “Alle organisaties veranderen steeds meer in datagedreven dienstenleveranciers. Op basis van data maken ze analyses waarmee de eindgebruikers via apps beslissingen kunnen maken.”

Ketensamenwerking noodzakelijk

Hét voorbeeld van een slim en duurzaam gebouw is The Edge, het hoofdkantoor van Deloitte in Amsterdam. Voor zo’n datagedreven gebouw is een hechte samenwerking nodig met alle financiers, eigenaars, technologieleveranciers en last but not least de gebruikers van het pand. Met deze input krijgen de aanwezigen opdrachten voor de kiezen om problemen op te lossen.

Dus, zet mensen bij elkaar. Letterlijk, want dan gaan ze pas echt met elkaar praten, van elkaar leren en nieuwe creatieve oplossingen ontwikkelen. Oftewel innoveren doe je samen!

Dit artikel is een verkorte weergave van een blog dat eerder op www.kennisportal.com is verschenen


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

T.R. (Tom) van Eck