Slimme sensor die energie uit de lucht plukt, heeft eindeloos veel toepassingsmogelijkheden

Door Redactie Bouwmeesters , 19 april 2018

Slimme sensor die energie uit de lucht plukt, heeft eindeloos veel toepassingsmogelijkheden

Begin oktober gingen ze in het kader van een pilot het asfalt in: slimme sensoren die de temperatuur in het wegdek meten, zodat onder andere veel gerichter en efficiënter tegen gladheid kan worden gestrooid. De innovatie werd mede mogelijk gemaakt door de sectie Bioelectronics binnen de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft die zich volgens hoogleraar Wouter Serdijn vooral bezig houdt met…de elektronische behandeling van aandoeningen in het menselijk lichaam.

Nowi, is de naam van de sensorontwikkelaar die de slimme sensoren heeft ontwikkeld en samen met BAM Infra en T-Mobile de eerste toepassingsmogelijkheid heeft bedacht. ‘Digital Asset Management’ wordt het genoemd, technologie die het mogelijk maakt om onderhoud plaats te laten vinden op basis van data en data-analyse. “In dit geval geven de sensoren preventief door wanneer het gaat vriezen,” legt Serdijn uit. “Visuele inspecties zijn dan niet meer nodig en er wordt alleen gestrooid waar het nodig is. Dat bespaart geld en is goed voor het milieu, want zout verontreinigt de omgeving, komt in het oppervlaktewater terecht én beperkt de levensduur van het asfalt.”

Plug & forget

So far so good, maar de sensoren kunnen natuurlijk alleen werken als ze van energie worden voorzien. In een speurtocht naar een alternatief voor een batterij die per definitie een beperkte levensduur heeft, kwam Nowi bij de sectie Bioelectronics terecht. “Wanneer je duizenden sensoren in het wegdek stopt, is het vervangen van de batterijen een forse kostenpost,” legt Serdijn uit. “Samen met Nowi werken we aan sensoren die gevoed worden met de ongebruikte signalen van WiFi, 4G en GSM. ‘Plug & forget’ noemt Nowi dit, omdat je er geen omkijken meer naar hebt. De sensoren hebben heel weinig energie nodig. Ze kunnen zich eindeloos blijven voeden met de ongebruikte WiFi-, 4G- en GSM-signalen en staan de verzamelde data af via het nieuwe, landelijk dekkend Narrow Band Internet of Things-netwerk van T-Mobile.”

‘Medicijn van de toekomst’

Nowi klopte bij Serdijn aan, omdat hij al veel eerder geïnteresseerd was in de potentie van WiFi-, 4G- en GSM-signalen als energiebron. “Maar dan gericht op toepassingen in het menselijk lichaam. Want als alternatief voor de farmaceutica, wordt elektroceutica wel het ‘medicijn van de toekomst’ genoemd. Het gebeurt trouwens al: de elektronische pacemaker is het meest bekende voorbeeld van een toepassing die heel veel potentie heeft. En voor kinderen die doof worden geboren, zijn cochleaire implantaten een uitkomst omdat ze direct signalen naar de gehoorzenuw sturen. Punt is alleen dat je iemand niet iedere keer open wilt maken, als de batterij van een implantaat of elektrode moet worden vervangen. Door de energie uit de lucht te plukken, maak je de weg vrij voor eindeloos veel elektroceutische toepassingen.”

Mooie bijvangst

Dat Nowi op een dag op de stoep stond was voor de sectie Bioelectronics een mooie bijvangst, maar voor de sensorontwikkelaar is het de corebusiness, verzekert Serdijn: “Smart buildings, intelligent asfalt, dijkbewaking… De toepassingsmogelijkheden van slimme sensoren die op draadloze wijze van energie worden voorzien zijn heel groot, want naast de temperatuur kunnen ze bijvoorbeeld ook vochtigheid, druk of trillingen meten. Of het nu om een wegdek, muur, dijk of, in ons geval, menselijk lichaam gaat, hoe kleiner de toepassing is, hoe beter. De sectie Bioelectronics blijft daarom bij de doorontwikkeling van de slimme sensor betrokken, omdat ook wij belang hebben bij een zo klein mogelijke uitvoering.” 


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters