Wientjes: bouw krijgt status topsector

Door T.R. (Tom) van Eck , 19 april 2018

Wientjes: bouw krijgt status topsector

De bouw krijgt alsnog de status van topsector, compleet met eigen innovatiecentrum. Deze trofee heeft Bernard Wientjes na 1 jaar Bouwagenda weten te bedingen bij het Rijk. Een resultaat waar de sector zelf jarenlang tevergeefs voor lobbyde, vertelt Wientjes vandaag in vakblad Cobouw.

“Officieel mag het zo niet zo heten”, haast Bernard Wientjes te zeggen. Maar de bouw krijgt alle faciliteiten van een topsector, maar zonder de officiĆ«le status.

Wientjes heeft vooral hoge verwachtingen van de wisselwerking tussen bouwers, universiteiten, onderzoekscentra en Rijk. “Dan kan de innovatie pas echt van de grond komen. Dat moet, want we moeten 1000 huizen per dag gaan verduurzamen.”

Niet automatisch meer innovatie

De bouw draait weer als een tierelier. Wie heeft er nog tijd voor de Bouwagenda en nog meer extra werk? “Meer opdrachten betekent niet automatisch innovatie. Bouwers hebben het weer druk, maar dat moet dus slimmer en goedkoper.”
Vanmiddag nemen de ministers Ollogren en Van Nieuwenhuizen de resultaten van 1 jaar Bouwagenda in ontvangst. Bernard Wientjes is tevreden over de bereikte resultaten, ook al moet de echte revolutie nog op gang komen.

“Officieel mag de bouw geen topsector gaan heten, maar die aanpak is aantoonbaar een succes. Die conjunctuurschommelingen die de bouw afgelopen jaren in een diepe crisis stortten, moeten gaan verdwijnen. Er komt zoveel werk dat geen ruimte is voor een dip.
Het gaat alleen lukken om 1000 huizen per dag te verduurzamen door te investeren in kennis en praktische innovaties meteen toe te passen. Dit is eerder vertoond bij de topsectoren en de windparken op zee. Bedrijven zijn bereid om te investeren als ze garanties hebben op werk. Dan komt er echt beweging.”

Het complete interview met Bernard Wientjes vindt u op de website van cobouw.nl


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

T.R. (Tom) van Eck