Bouwen met prefab-beton begint bij BIM

Door Bouwopleiders (Ad van der Wiel) , 24 april 2018

Bouwen met prefab-beton begint bij BIM

Lezingen en bedrijfsbezoek, 17 mei 2018 om 13.00 uur, Voorbij Prefab, Amsterdam

ICT, BIM en EEM hebben de betonbouw steeds meer in hun greep. De ontwikkelingen op het ingenieursbureau volgen elkaar momenteel in een razendsnel tempo op, zo bleek tijdens het avondcollege Digitalisering en de constructeur op 12 april. De stap naar digitaal produceren evenwel bleef lange tijd achter. De prefab-betonsector is echter bezig met een inhaalrace. Konden vloeren al enige tijd met robots worden geproduceerd, sinds kort kunnen ook gevels en wanden rechtstreeks vanuit een BIM-bestand worden gemaakt. Hoe dat gaat, kunnen we zien op 17 mei. Dan organiseert de Betonvereniging een middagexcursie naar de fabriek van Voorbij Prefab in Amsterdam. Behalve een rondleiding geven verschillende experts naderhand duiding aan het proces.

Van handwerk naar automatisering en robotisering

In de fabriek van Voorbij Prefab is het handwerk vervangen door automatisering en robotisering. De fabriek is in 2015 speciaal voor de woningbouw geheel omgebouwd. Na een jaar proefdraaien draait de productie sinds de zomer van 2016 zelfs regelmatig in tweeploegendienst. De directe aansturing van de robots met een BIM-bestand is een primeur voor de prefab-betonindustrie.
 

In de gemoderniseerde fabriek worden gevels en wanden gemaakt voor (concept) woningen van diverse bouwers. Vanuit 10 ‘woonsmaken’ kunnen zo’n 10.000 varianten worden gemaakt. De BIM-bestuurde robots maken de keuze feitelijk onbeperkt, omdat ze alles kunnen uitvoeren wat het BIM-bestand aanreikt. Door de BIM-besturing wordt de voorbereidingstijd enorm verkort. De robots kunnen aan de hand van een BIM-bestand elke wanduitslag maken. Ze stellen de bijbehorende bekisting samen, vlechten de wapening en plaatsen die in de mal. Ook de installatietechnische voorzieningen worden in de mal aangebracht. In de volgende stap storten de robots de bekisting vol. Is het beton eenmaal voldoende verhard, dan wordt het element door de robots ontkist en de mal schoongemaakt en klaargezet voor een volgend gebruik. Op deze wijze rolt er elke 6 minuten (!!!) een wand van de band.

Programma

17 mei 2018, Voorbij Prefab, Amsterdam
Lezingen en bedrijfsbezoek

13.00 – 13.30 uur Ontvangst, Dorien Staal/Voorbij
13.30 – 14.45 uur Bezoek aan prefab-betonfabriek
14.45 – 15.00 uur Koffie/thee/fris
15.00 – 16.00 uur Van ontwerp naar productie: de bouwer en de producent in de ketensamenwerking,
                           Iris Kersaan/Heembouw en Ruben van Dijk/Voorbij Prefab
16.00 – 16.15 uur Koffie/thee/fris
16.15 – 16.45 uur Het perspectief: BIM en ICT in het ontwerpproces, 
                           Berend Koudstaal/Heembouw
16.45 – 17.30 uur Een blik in de toekomst, Jeroen Pat/TBI
17.30 – 18.30 uur Napraten met soep + broodjes

Kosten
€ 150,- voor leden van de Betonvereniging en € 195,- voor niet-leden (incl. btw)
€ 25,- voor gepensioneerde- en studentleden van de Betonvereniging (incl. btw)

Informatie/aanmelden

Schrijf u direct in via de KNOP AANMELDEN onderin het artikel op de site van de Betonvereniging.
Hier vindt u ook meer informatie over deze middagexcursie en onze voorwaarden.

De Betonvereniging is een van de instituten binnen Bouwopleiders. Een aantal toonaangevende opleidingsinstituten in de bouw en infra werkt met elkaar samen binnen Bouwopleiders. Eén loket voor ontwikkeling, opleiden en loopbaanadvies. Eén platform voor het vinden van de juiste opleiding of training in de bouw en infra. Samen bundelen zij de krachten om een samenhangend, overzichtelijk en kwalitatief sterk trainings- en opleidingsaanbod te verzorgen, voor alle niveaus binnen een bedrijf. Voor bouwplaatsmedewerkers, werkvoorbereiders, projectleiders, zzp-ers en directeurenOver de auteur

Bouwopleiders (Ad van der Wiel)

Beter voor jou, beter voor infra & bouw