BNR Bouwmeesters: Breedplaatvloeren

Door Redactie Bouwmeesters , 26 april 2018

BNR Bouwmeesters: Breedplaatvloeren

Hoe is het gesteld met vraagstuk rond de breedplaatvloeren van het type zoals in de vorig jaar ingestorte parkeergarage in Eindhoven? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 25 april. Met als aanleiding het bericht van vorige week dat in de nieuwe ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie op sommige plaatsen de breedplaat-vloerconstructie ook niet in orde is.  

In de uitzending kwamen over het probleem aan het woord: Simon Wijte, hoogleraar betonconstructies van Technische Universiteit Eindhoven, Rob Nijsse, hoogleraar Structural Design van de TU Delft, en Tweede Kamer Leden Sandra Beckerman (SP) en Erik Ronnes (CDA).

De uitzending bevatte ook een reportage over Hogeschool Windesheim in Zwolle waarvan het gebouw X sinds eind oktober dicht is vanwege dit probleem. Henk Hagoort, voorzitter van het College van Bestuur van Windesheim, legde uit dat constructeurs nu werken aan een oplossing met zogenoemde bolankers. Een eerdere optie, stalen strips dwars op de naden van de vloer en bevestigd met boorankers, bleek niet geschikt. Hageoort zei ook niet anders te kunnen dan de aannemer verantwoordelijk te stellen voor de meerkosten.

Wijte van TU Eindhoven legde uit dat wat breedplaatvloeren mogelijk kwetsbaar maakt, de combinatie is met zelfverdichtend beton. Hij benadrukte dat dit beton vanaf 2000 in de prefabindustrie in Nederland is gebruikt en dat er tot vorig jaar in Eindhoven nooit iets mis mee is gegaan.

Nijsse plaatst geen vraagtekens bij de breedplaatvloer als vloertype op zich. Hij sprak van een ‘prachtig en duurzaam vloersysteem’, ook geschikt voor het maken van grote overspanningen. Waar er problemen mee zijn opgetreden, schortte het volgens hem aan de uitvoering en aan controle daarop.

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman drong in de uitzending aan op meer duidelijkheid over het risico van breedplaatvloeren. Kamerlid Eric Ronnes vroeg al een debat aan over breedplaatvloeren met de minister van Binnenlandse Zaken. In de uitzending zei hij samen met de VVD en SP vandaag, donderdag, een hoorzitting aan te zullen vragen zodat de Kamer van specialisten en gebouweigenaren ook te horen krijgt ‘hoe de vlag erbij hangt’.

Luister hier naar de uitzending.


VEILIGHEID VAN HET BOUWWERK (O.A. CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters