BNR Bouwmeesters: Gebouw en geluk

Door Redactie Bouwmeesters , 17 mei 2018

BNR Bouwmeesters: Gebouw en geluk

Hoe draagt de gebouwde omgeving bij aan ons geluk? Dat was het onderwerp van BNR Bouwmeesters van woensdag 9 mei. 

We praatten er in de studio over met:

Fred Schoorl, directeur Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA)
en
Angelique Bellemakers, districtsmanager Strijp bij Woonbedrijf Eindhoven.

Elf procent

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldde vorige week dat meer dan elf procent van de nieuw gebouwde huizen vorig jaar een zelfbouwhuis was. De wens zelf een huis te willen bouwen, heeft, legde Schoorl uit, zowel te maken met de ambities van zelfbouwers als met nog de crisis. “Toen werden er nauwelijks nog woningen gebouwd, dus namen mensen meer zelf het initiatief. Over het algemeen is het ook goedkoper.” Maar hij verwacht niet dat het marktaandeel zelfbouw nog veel groter zal worden.

Gebouwd geluk

De BNA haakt met de campagne ‘Gebouwd Geluk’ in op de ambities van toekomstige gebruikers van woningen en gebouwen. Schoorl gaf aan dat het ‘niet ongezond’ is dat ontwikkelaars en bouwers winst willen maken op de bouw van een gebouw of woning. Maar het doel van een bouwwerk moet ook zijn dat het de voorwaarden schept voor een gelukkig woon- en werkklimaat. Schoorl: “Willen we vanuit ons vak echt bijdragen aan dat mensen zich gelukkig voelen, dan moeten we ons meer verdiepen in hun wensen als eindgebruikers.”

Nieuw elan

Dat het ‘gelukkige gebouw’ de belangstelling heeft van beleggers, bewijst volgens Schoorl dat zo’n gebouw ook succesvoller is als investering. En ook in de bouw zorgt het voor een nieuw elan, stelde Schoorl vast. Hij verwees daarbij naar de Bouwagenda, waarin ook wordt aangestuurd op gezonde en duurzame utiliteits- en woningbouw. Schoorl: “Wij noemen het zorgen voor een stimulerende omgeving, voor beter wonen, werken en leren.”

SPACE-S

“Een woning is een voorwaarde voor geluk”, bekeek Bellemakers het door de bril van een woningcorporatie. Corporaties moeten ook nog meer oog krijgen voor de gebruikers van woningen: “Niet alleen door je meer in die mensen te verdiepen maar ze door bij een project vanaf nul met ze in gesprek te gaan”. Woonbedrijf Eindhoven realiseerde zo zelf het project SPACE-S met vierhonderd appartementen in de sociale sector.

Mix

SPACE-S is als ambitieus experiment genomineerd voor de BNA Beste Gebouw van het Jaar-prijs. Bellemakers: “We hebben met dit project laten zien dat deze ambitieuze aanpak en op deze schaal ook in de sociale woningbouw kan. Mensen willen een betaalbare woning waarin zij hun eigen ding kunnen doen, maar ook dingen samen kunnen doen. Dat kan heel verschillend zijn, dus het is een mix geworden van verschillende typen woningen, met een binnengebied, daktuinen, gemeenschappelijke ruimtes. Dus stedelijk, groen en flexibel. Vanaf nul praten met bewoners levert geen vertraging op. Sterker nog, de realisering ging bij SPACE-S misschien wel vlotter dan in de reguliere woningbouw. En we lieten zien hoe je een buurt maakt nog voordat je een steen gestapeld hebt.”

Keiharde wetenschap

Schoorl sprak in verband met SPACE-S van ‘een volgend stadium van mensen betrekken’: “Mensen mogen niet alleen inspreken maar ook meebepalen en meesturen.” Die co-creatie gebeurde bij SPACE-S op verschillende manieren, ‘online’ met een Facebook-pagina en ‘offline’ met bijeenkomsten. Bellemakers: “Ik krijg vaak de vraag of je zo wel goed verhuurbare woningen krijg. Want het rare beeld bestaat nog dat als je dit met toekomstige bewoners doet, je dan iets maakt wat niet reëel zou zijn.” Schoorl: “Dat is nu ook de opdracht aan de bouw, inclusief de architect: veel bewuster rekening houden met aspecten als gezondheid, duurzaamheid en bewegen. Het is keiharde wetenschap die aantoont dat dit ook iets oplevert. Neem je dit niet aan de voorkant mee, praat je daar dan niet over met toekomstige gebruikers, dan gaat het mis.

Luister hier naar de uitzending
 

Foto: Woonbedrijf Eindhoven


WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters